Skoleklasser bag grønt kulturlaboratorium vinder årets Springfrøpris og 25.000 kroner

Kulturminister Marianne Jelved overrakte i dag årets Springfrøpris på 25.000 kroner til 5.-8.-klasserne fra Langhøjskolen i Hvidovre, som med deres kreative projekt inspirerer til mindre madspild og genbrug af emballage.

Årets Springfrøpris, der hvert år uddeles til et nytænkende og kreativt projekt inden for de praktiske og musiske fag i folkeskolen, gik i år til eleverne fra 5. til 8. klasse på Langhøjskolen i Hvidovre. BillundSkolen fik andenpladsen, mens tredjepladsen gik til Ikast Nordre Skole.

Kulturminister Marianne Jelved siger:

”Kulturlaboratoriet Generation Grøn fortjener en særlig belønning som Springfrøprisen af flere grunde. I projektet har eleverne mødt en masse kunst og selv prøvet kræfter med kunsten. Eleverne har derudover fået massevis af viden og selv udviklet ideer til, hvordan man kan forandre borgernes vaner, når det gælder affald, emballage og madspild. Det har givet dem en særlig grøn bevidsthed, de kan tage med videre. Dette er et meget fint eksempel på, hvordan folkeskolen kan være med til at udvikle elevernes kreativitet samtidig med, at de lærer om samfundsansvar. På den måde bliver vores børn mere bevidste om den virkelighed, de befinder sig i.”

Undervisningsminister Christine Antorini siger:

”Alle tre vinderprojekter i år har det til fælles, at de har været gode til at samarbejde med lokale aktører som kommuner, kulturinstitutioner, universiteter, biblioteker og erhvervslivet. Med folkeskolereformen åbner vi netop op for det omgivende samfund og gør dermed undervisningen mere vedkommende og relevant for alle elever. Det er vinderprojekterne gode eksempler på.”

Om vinderne

Skoleklasser fra Langhøjskolen har på tværs af fagene billedkunst, sløjd og håndarbejde i projektet ’Kulturlaboratoriet Generation Grøn’ blandt andet udformet en madspilds-spiral inspireret af kunstneren Hundertwasser. De har lavet grafiske illustrationer af en affaldsø i havet og foreslået design af en automat til brugt plastik, der ligesom flaskeautomater giver pant. Hele forløbet igennem har de delt deres vundne erfaringer, interview, fotos og film op på digitale platforme, så det har været tilgængeligt for alle. Projektet er baseret på et samarbejde mellem otte partnere fra kommune, universitet, erhverv og kulturinstitutioner. 

2.-prisen på 15.000 kroner går til BillundSkolen for animationsprojektet ”Her er min by”, hvor elever i en række små film iscenesætter og beskriver deres hjemby. Til filmene har børnene selv fotograferet, lavet storyboard, figurer i karton og optaget lyde med mobiltelefonen. Projektet er blevet til i et samarbejde med Kulturskolen og BillundSkolen.

3.-prisen på 10.000 kroner løber Ikast Nordre Skole med for projektet ’Udsigten fra et koøje’, hvor eleverne har lavet en række flotte koøjemalerier, der nu til glæde for hele byen er udstillet på det lokale bibliotek. 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon, tlf. 22 76 51 16