02/11/2016

Stor nordisk kultursatsning skydes i gang i London

Nordisk kultur bliver udforsket på kryds og tværs, når Southbank Centre i London nu offentliggør første del af programmet for Nordic Matters, der igennem hele 2017 vil give et stort britisk publikum mulighed for at udforske nye sider af den nordiske kultur.

Musik, dans, scenekunst, litteratur, design, billedkunst, foredrag og debatter samt mode og mad er på programmet, når Southbank Centre i denne uge løfter en del af sløret for Nordic Matters 2017, der skydes i gang d. 13.-14. januar i London. Kulturminister Bertel Haarder deltager i åbningen sammen med ministre fra de øvrige nordiske lande samt britiske kollegaer. 

Kulturminister Bertel Haarder siger:

"Programmet for Nordic Matters er mangfoldigt og ambitiøst. Southbank Centre har en ambition om at give briterne mulighed for at opleve nye sider af den nordiske kultur, så opfattelsen af Norden ikke blot lader sig begrænse til de mørke tv-serier og krimierne, som vi kender det fra nordic noir-bølgen. Programmet udforsker derfor også nogle af de særlige kendetegn og styrkepositioner, som præger den nordiske kultur – det gælder f.eks. vores indsats inden for ligestillingsområdet og vores særlig prioritering af børn og unge. Jeg glæder mig meget til at deltage i åbningen til januar og håber samtidig, at kultursatsningen vil åbne nye døre for de mange dygtige nordiske kunstnere, der deltager på Southbank Centre i løbet af 2017."

Kunstnerisk direktør på Southbank Centre Jude Kelly siger: 

"De nordiske lande har i årevis været toneangivende med at skabe social forandring – lige fra at kæmpe for unges rettigheder til klimahensyn og kampen for ligestilling mellem kønnene. Den nordiske tilgang til kultur og uddannelse harmonerer med Southbank Centres egen tro på, at kunsten kan forvandle menneskers liv.”

Blandt de danske deltagere på programmet er foreløbig bl.a. Morten Søndergaard med sit poetiske værk 'Wall of Dreams', folkemusikduoen Andreas Tophøj og Rune Barslund samt et filmværk af billedkunstneren Jesper Just. En lang række andre danske kunstnere vil blive offentliggjort senere.

Programmet er endnu ikke færdigt, men det vil blive opdateret løbende i de kommende måneder.

Om Nordic Matters

I oktober 2015 valgte de nordiske kulturministre blandt en række internationale ansøgere Southbank Centre i London som omdrejningspunkt for ny fællessatsning for nordisk kunst og kultur. Nordic Matters er deres årslange fejring af nordisk kunst og kultur. I programindholdet for Nordic Matters 2017 har Southbank Centre lagt vægt på tre udvalgte nordiske temaer: leg, bæredygtighed og ligestilling. 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon, +45 22 76 51 16

Presserådgiver Louise Hagemann, Nordisk Ministerråd, +45 21 71 71 41