Styrket indsats for dansk musikeksport

Kulturministeriet står bag ambitiøst initiativ for at styrke eksporten af dansk rock- og popmusik. På opfordring fra kulturministeren er repræsentanter fra musikbranchen og kulturområdet blevet enige om en længerevarende indsats for dansk musikeksport.

Gennem et tilskud på 3,5 mio. kr. årligt i en 3-årig periode fra 2005-2008 støtter Kulturministeriet op om Music Export Denmarks (MXD) arbejde med formidling af professionel musik. Støtten gives som et aktivitetstilskud, der forudsætter en betydelig egenfinansiering fra musikbranchen. Således forventes MXD, at kunne operere med en beløbsramme på mere end 7 mio. kr. årligt i støtteperioden.
 
Aftalens overordnede formål er at styrke kendskabet til - efterspørgslen efter - dansk musik. Det bliver MXD’s opgave at føre visionerne ud i livet via støtte til internationale præsentationer, koncerter, turneer, showcases o.lign. Ligeledes kan MXD iværksætte større eksportrelevante projekter, satsninger og fællesfremstød.

Alle aktiviteter styres af projektorganisationen MXD, der består af:

     

  • Danmarks Radio
  • Venue Fonden / Roskilde Festivalen
  • ROSA - Dansk Rock Samråd
  • IFPI – Pladeselskaberne brancheorganisation
  • DUP – Danske Uafhængige Pladeselskaber

Aftalen er en overbygning på den kulturpolitiske indsats for dansk musikeksport, som den blandt andet varetages af genreinstitutionerne under Kunstrådet.

Kulturminister Brian Mikkelsen udtaler:

”Jeg er glad for, at musikbranchen har fulgt op på Midem Messen og er fundet sammen om en hjælp-til-selvhjælps-ordning. Med den nye ordning øges de danske eksportmuligheder betragteligt. Dansk musiks internationale potentiale er stort, hvilket er dokumenteret gennem The Raveonettes, Mew, Junior/Senior, Saybia, Safri Duo, Kashmir og flere andre danske kunstneres succes udenfor landets grænser. Nu er tiden inde til at arbejde målrettet med at indfri dette potentiale gennem en mere vedvarende indsats, som Music Export Denmark er et udtryk for.”

Yderligere oplysninger:

Pressechef Martin Østergaard-Nielsen, tlf.: 3392 3598