Superligasæsonen slutter med flere tilskuere

Efter en vellykket forsøgsordning med tre testkampe kan fodboldfans i Superligaen nu se frem til, at der igen er plads til mange flere af dem på tribunerne resten af sæsonen 19/20.

Regeringen udsteder i dag en bekendtgørelse, som muliggør, at superligasæsonen 19/20 kan færdigspilles med flere end 500 tilskuere på stadionerne. Beslutningen er blevet taget på baggrund af et succesfuldt evalueringsforløb, hvor tre superligakampe blev afviklet med mellem 900 og 3500 tilskuere på stadions med et afstandskrav på 2 meter, og med afsæt i et forslag fra Divisionsforeningen, DBU og DIF om bl.a. kortere afstandskrav.

Det er også indgået i beslutningen, at superligakampe afvikles udendørs på stadion, der kan håndtere mange mennesker, og hvor det er muligt at sektionere publikum. Desuden afvikles kampene af professionelle aktører, som er vant til at afvikle sikkerhedsmæssigt forsvarlige arrangementer med et større antal faste tilstedeværende kontrollører, som har erfaring med at regulere fodboldpublikums adfærd.

Kulturminister Joy Mogensen siger:

”At få fans tilbage til alle kampene i Superligaen – og mærke suset og glæden på lægterne – er både fantastisk og en vigtig del af superligafodbold. Tiltaget sker efter, at justitsministeren og jeg har haft drøftelser med de politiske partier. Vi har lyttet til ønsket om flere fans på stadionerne, og jeg synes, at vi har fundet en god balance mellem hensynet til holdene og deres fodboldfans – og til at vi fortsat skal undgå smittespredning.”

Justitsminister Nick Hækkerup siger:

“Forsøget har vist, at det kan lade sig gøre at afvikle superligakampe med mange tilskuere, så det bliver der nu mulighed for henover sommeren. Krisen er ikke overstået, men vi tager nu endnu et skridt i retning af genåbning af Danmark. Det er jeg rigtig glad for.”

Baggrund om bekendtgørelsen

Superligaen befinder sig i den afsluttende fase, hvor holdene er delt op i tre puljer, og klubberne kæmper enten om mesterskabet, deltagelse i de europæiske turneringer eller om at undgå nedrykning. Superligaens resterende kampe afvikles henover sommeren med sæsonafslutning d. 29 juli.

Som i forsøget vil det være Rigspolitiet, der efter inddragelse af sundhedsmyndighederne træffer en afgørelse om, hvor mange personer, der må være til stede. Tilskuerne skal hovedsageligt sidde ned. Der vil fortsat være maksimalt 500 tilskuere i hver sektion, men afstandskravet sænkes til 1 m, og familiemedlemmer og andre nære relationer vil kunne sidde ved siden af hinanden. Desuden skal medarbejdere uddannes i korrekt håndtering af fødevarer, korrekt hygiejne og brug af værnemidler, og så skal klubberne sikre sig kontaktinformationer på tilskuere, så klubben i tilfælde af smitte med coronavirus kan informere om og understøtte smitteopsporing. Klubberne skal ligeledes opfordre tilskuere til at downloade app’en Smitte|stop.

Sundhedsmyndighedernes generelle anbefaling om 2 meters afstand ved aktiviteter som sang og råb er ikke ændret, men under hensyn til de særlige rammer, som superligafodbold afvikles under og drøftelserne med Divisionsforeningen, DBU, DIF og Folketingets partier, har regeringen vurderet, at det vil være forsvarligt med en afstand på 1 meter.

Ordningen om flere tilskuere til superligakampe løber til og med 31. august 2020. Det skyldes, at det overordnede forsamlingsforbud på 500 personer foreløbigt gælder indtil den 31. august 2020. Justitsministeren og sundheds– og ældreministeren vil i august indkalde partilederne til drøftelser af situationen efter 31. august, herunder forholdene til superligakampe.

Læs beskrivelsen af ordningen (pdf)

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16