Team Culture: Europas økonomiske krise er også kulturel

Kulturminister Uffe Elbæk har mandag-tirsdag haft tretten europæiske kulturpersonligheder i København for at finde ud af, hvordan kulturen og kunsten kan spille en afgørende rolle for Europa midt i krisen. De er enige om, at den nuværende krises udfordringer er globale, og at Europa har forpligtelsen til at gå forrest.

Kulturminister Uffe Elbæk siger:

”Det har været utroligt spændende at opleve, at selvom gruppens medlemmer kommer med vidt forskellige geografiske og faglige baggrunde, har de alle været overbeviste om, at kunsten og kulturen både kan og bør bidrage til at finde løsninger på de massive samfundsmæssige udfordringer, Europa står overfor.”

Moukhtar Kocache, kunsthistoriker og tidl. programansvarlig hos Ford Foundation (Frankrig/Libanon), udtaler: ”Spørgsmålet er hvordan vi kan skabe opmærksomhed og revurdere europæisk kulturel kapital. Og hvilket ansvar har vi i den kulturelle sektor for at bevare og sikre vores værdier? Jeg håber, vi vil være i stand til at initiere en debat om disse emner.”

”The question is how we can raise awareness and revalue European cultural capital? And what responsibility do we in the cultural sector have in retaining and securing our value systems? I hope we will be able to initiate a debate about these issues.”

Møde i Bruxelles til juni

Frem til juni vil gruppen finde svar på, hvordan kunsten og kulturen kan bidrage til at løse disse udfordringer. For det første vil hvert gruppemedlem finde et konkret europæisk eksempel på, hvordan kulturen kan bidrage til løsning af en eller flere af udfordringerne. For det andet vil gruppen sammen formulere et manifest med anbefalinger til den europæiske offentlighed og de europæiske politikere. Begge dele vil blive fremlagt i Bruxelles, hvor EU's kulturministre, medlemmer af Eurpoparlamentets kulturudvalg samt repræsentanter for den europæiske offentlighed vil blive inviteret.

Josephine Green, Beyond 20:21st Century Store (Storbritannien/Holland-Italien), supplerer: ”Kulturen kan ikke ses isoleret fra det større politiske billede, Jeg håber, at vi med dette projekt kan kaste lys på nogle af de mange socialt og kulturelt nyskabende projekter, der foregår under radaren, og som kan inspirere det politiske niveau.”

”Culture can not be seen isolated from the larger political picture. I hope that we through this project can shed a light on the many social and cultural innovative projects that take place under the radar and could serve as an inspiration at a political level.”

Kulturminister Uffe Elbæk siger:

”Vores drøftelser med gruppen viser med al tydelighed, at det er mangfoldigheden i de europæiske stemmer og kulturer, der tilsammen kan kaste lys på de udfordringer, Europa står overfor i dag. Jeg er meget spændt på, hvilke helt konkrete projekter og svar gruppen når frem til at kunne fremlægge i Bruxelles til juni.”

Medlemmerne af Team Culture 2012:

   

 • Benedetta Tagliabue (Italien/Spanien): arkitekt, direktør for tegnestuen Miralle-Tagliabue-EMBT i Barcelona.
 • Efva Lilja (Sverige): koreograf, professor i koreografi og rektor ved Skolen for Dans og Cirkus i Stockholm.
 • Josephine Green (Storbritannien/Holland): Beyond20: 21st century stories, tidligere leder af Trends & Strategi hos Phillips Design.
 • Julie Edel Hardenberg (Grønland/Danmark): billedkunstner, fotograf, forfatter.
 • Kathryn Bennetts (Belgien): kunstnerisk leder for Koninklijk Ballet van Vlaanderen, Antwerpen.
 • Margot Wallström (Sverige): særlig repræsentant for FN’s generalsekretær om seksuel vold i konflikter. Tidligere EU-kommissær.
 • Moukhtar Kocache (Frankrig/Libanon): kunsthistoriker, kurator og tidligere programleder ved Ford Foundation.
 • Neil MacGregor (Storbritannien): direktør for British Museum.
 • Paul Khera (Storbritannien/Himalaya): designer, fotograf.
 • Peter Schneider (Tyskland): forfatter, debattør.
 • Stojan Pelko (Slovenien): filosof, essayist, tidligere kulturminister i Slovenien.
 • Vibeke Windeløv (Danmark): filmproducer, ejer af Windelov Productions.
 • James Marsh (Storbrittannien): Filminstruktør
 •  

Læs mere om Team Culture projektet

Kontakt:

Pressechef Astrid Haug
Kulturministeriet, tlf.: 25 47 21 07