Uddeling af Kulturministeriets Illustratorpris 2004

Kulturminister Brian Mikkelsen uddeler den 1. marts 2005 Kulturministeriets Illustratorpris på 30.000 kr. til illustratoren Helle Vibeke Jensen for illustrationerne til ”Hør her stær” med tekst af Louis Jensen.

Overrækkelsen finder sted 1. marts kl. 15.00 i Kunststyrelsen på Kongens Nytorv 3.

Helle Vibeke Jensen er født i 1960 og uddannet tøjdesigner. Hun debuterede som illustrator i 1995 med ’ABse’ og har siden arbejdet med bogen som visuelt oplevelsesrum.  Ud over billedbøger har Helle Vibeke Jensen bl.a. lavet: bogomslag, novelleillustrationer, plakater, postkort, cd-omslag, inspirationsmateriale (LEGO) og en tegneserie med lyd på internettet. 

Prisudvalget begrunder sin indstilling således:

’Helle Vibeke Jensen hæver suverænt niveauet for, hvad en billedbog kan være. Her lægges helt nye lag ind i en tilsyneladende enkel filosofisk fortælling. Illustrationerne skaber et forunderligt univers med asiatisk ”duft” – understøttet bl.a. af kinesiske skrifttegn.

Gennem illustrationerne skabes et univers, som læseren føres gennem ved hjælp af Helle Vibeke Jensens beherskelse af opslagene: man ledes af finurlige rør, trapper, mønstrede borter og en blå snor – med fiskekæledyret – fra solopgang til solnedgang.

Surrealisme og naturalisme leger med hinanden i illustratorens verden – skabt af ”gammeldags” tegning, collage teknik og moderne brug af computeren som medie.’

Illustratorprisudvalget består af: Tove Roed, Kirsten Møller, Bente Zeij, Søren Jessen og Jens Raahauge.

Pressen er velkommen.

Yderligere oplysninger:

Pressechef Martin Østergaard-Nielsen, tlf. 33 92 35 98
Prisudvalgets sekretær Lars Sidenius, tlf. 3374 4550, Litteraturcentret i Kunststyrelsen