UNESCO: Jellingstenene bør blive stående

Den rådgivende ekspertmission fra UNESCOs Verdensarvscenter har givet Kulturarvsstyrelsen en foreløbig vurdering af Jellingstenenes tilstand og vurderet at der må laves tiltag til at sikre runestenenes bevaring.

Verdensarvscentret vurderer, at den bedste løsning vil være at bevaringsarbejdet med runestenene tager udgangspunkt i Jellingstenenes nuværende placering, da den store runesten står på sin oprindelige plads. Stenenes nuværende placering indgår i opbygningen af det samlede monument i Jelling, som er optaget på UNESCOs verdensarvsliste.
 
Runestenene i Jelling er i en dårlig bevaringstilstand, har en undersøgelse fra Nationalmuseet tidligere slået fast. Efterfølgende har Kulturarvsstyrelsen orienteret UNESCO om stenenes kritiske tilstand, da runestenene er en del af verdensarvsmonumentet i Jelling, der også omfatter de store gravhøje og kirken.
 
Kulturminister Carina Christensen udtaler:
”Jeg har nu bedt Kulturarvsstyrelsen undersøge hvilke løsninger, der bedst kan sikre Jellingstenene for de kommende generationer og samtidig sikrer at området bevarer sin autencitet.”
 
Yderligere oplysninger: 
Vicedirektør Anne Mette Rahbæk, Kulturarvsstyrelsen 20 94 44 06
Pressechef Martin Skovmand, Kulturministeriet 24 69 64 21