Ungekulturåret 2015

Kulturminister Marianne Jelved har udnævnt 2015 til ungekulturår. Året bliver fyldt af unges egne kunst- og kulturprojekter.

Video: Urkraft 2015 kickstartes 

Ungekulturåret "Urkraft 2015" er en del af Kulturministeriets kulturstrategi for unge. Formålet er at slå fast, at man skal tage helt andre metoder i brug end over for børnene, når unge møder kunst og kultur. Unge skal have lov selv at organisere og være med i udviklingen af kunst- og kulturtilbuddene. Det medvirker URKRAFT 2015 til. 

Landsdækkende bustur skød ungekulturåret i gang 

Lørdag d. 17. januar 2015 sendte kulturminister Marianne Jelved en bus fuld af unge mennesker af sted på en rejse gennem landet, hvor de i løbet af en enkelt dag lavede et musiknummer. Turen startede med en workshop i København, hvor teksten blev skrevet, musikken lavede de i Odense, koreografien i Aarhus, de visuelle effekter i Viborg og til slut blev instrumenter sat på i Aalborg, og nummeret fremførtes på Ungdomsringens Musikfestival.

Busturen var starten på URKRAFT 2015 – ungekulturåret, hvor unges egne kunst- og kulturprojekter er i fokus.

Støtte til kulturelle projekter og selvstændighed 

I kulturstrategien for unge er der afsat 1 mio. kr. til en såkaldt lynpulje, URKRAFT 2015-puljen, som kan søges af alle i alderen 15-25 år med gode idéer til kunst-, kultur- og medborgerskabsprojekter. Man kan søge op til 10.000 kr., og alle projekter vil blive behandlet inden for to uger.

For at skabe ny viden og dele eksisterende viden på området er der afsat 500.000 kr. til to fyrtårnsprojekter, hvor unge udfordrer kulturinstitutioner til at bruge unge i udviklingen af deres tilbud eller rum. Projekterne vælges med input fra unge og offentliggøres 17. januar 2015.

Derudover er der afsat 500.000 kr. til aktiviteter, som bliver udviklet i samarbejde med unge. Blandt samarbejdspartnerne er URKRAFT 2015-gruppen, der består af 25 unge fra hele landet, paraplyorganisationen Ungdomsringen, Københavns Kommunes ungekulturhus Kraftwerket, Aarhus' projektværksted Frontløberne, Netværk af Ungdomsråd (NAU) og online tv-stationen UP-TV (Ungdoms Produktion).

Læs om Kulturministeriets Ungestrategi

Læs mere om URKRAFT2015 og de forskellige puljer og projekter

Følg URKRAFT2015 på Facebook

Se video fra Kulturpolitisk topmøde 2015

Kulturpolitisk topmøde 2015 blev afholdt fredag den 6. marts på Skråen i Nordkraft. Temaerne i år var bl.a. unges selvorganisering og samspillet mellem det lokale kulturliv og folkeskolen. 

Produktion: UP - Ungdomsproduktion