Kunstig intelligens har store potentialer, men kræver ansvarlighed

Regeringens ekspertgruppe om tech-giganter har i dag præsenteret sine anbefalinger til, hvilke rammer der bør være for tech-giganters udvikling og anvendelse af kunstig intelligens.

Nyhed
29.02.2024

Udviklingen og anvendelsen af kunstig intelligens er de seneste år accelereret betydeligt, og potentialerne ved teknologien er enorme. Det gælder bl.a. i forhold til at skabe økonomisk vækst, levere bedre velfærd og offentlig service og løse samfundsudfordringer som den grønne omstilling og mangel på arbejdskraft.

Det er potentialer, som regeringen ønsker at udnytte og realisere, så kunstig intelligens kan bidrage positivt til samfundet og dansk velfærd og økonomi.

Samtidig er det vigtigt at få sat de rette rammer for tech-giganternes brug og udvikling af kunstig intelligens, som kan håndtere de udfordringer, teknologien fører med sig.  For kunstig intelligens kan også bruges til at skabe og sprede falsk og vildledende indhold og til at manipulere og fastholde brugerne – særligt børn og unge.

Derfor har regeringens ekspertgruppe om tech-giganter i dag præsenteret en række anbefalinger til at give kunstig intelligens den plads i samfundet, som gør det muligt at udnytte de gode muligheder og samtidig begrænse skadevirkningerne.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Kunstig intelligens har potentialet til at forandre og forbedre vores verden. Det kræver dog, at vi bruger kunstig intelligens på den rigtige måde, og samtidig beskytter vores børn mod de risici, der desværre også er involveret, når kunstig intelligens slippes løs på de sociale medier. Det er regeringens opgave at sikre, at Danmark er det land i verden, der er bedst til at udnytte potentialerne og samtidig beskytte vores børn.”

Erhvervsminister Morten Bødskov siger:

”Tech-giganterne skal sikre at kunstig intelligens ikke bruges til at sprede misinformation og til at udnytte børn og unge. Samtidig giver kunstig intelligens store muligheder for vores samfund. I erhvervslivet, den offentlige sektor og i vores hverdag har kunstig intelligens stor betydning. Vi skal udnytte potentialerne. Danmark skal helt i front af udviklingen, så vi får del i den vækst og de job, udviklingen af kunstig intelligens nu skaber.”

Digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre siger:

”Vi skal blive ved med at gribe gevinsterne ved kunstig intelligens. For på den måde kan vi som samfund blive rigere, grønnere og sikre mere borgernær velfærd. Vi skal bruge kunstig intelligens både ambitiøst og ansvarligt. Derfor er jeg glad for, at ekspertgruppen nu er kommet med nogle anbefalinger, så vi kan få sat de rette rammer for tech-giganternes brug af kunstig intelligens. Eksempelvis ved at skærpe tech-giganternes ansvar for misinformation fra deepfakes på sociale medier. Det er afgørende, at vi sikrer det enkeltes menneskes frihed til at træffe oplyste valg, og det kræver at tech-giganterne tager ansvar for vildledning og misinformation på deres platforme.”

Formand for ekspertgruppe, professor Mikkel Flyverbom siger:

"Kunstig intelligens er blevet tilgængelig og udbredt på måder, som kræver at vi som samfund reagerer handlekraftigt, nuanceret og ansvarligt. Det er især vigtigt at skabe en bedre balance mellem de kommercielle, teknologiske kræfter, der udruller kunstig intelligens i høj fart og uden fokus på rettigheder og beskyttelse, og de værdier og hensyn, der karakteriser vores samfund. Derfor må vi sætte nogle vigtige hegnspæle, som kan begrænse det værste og skabe plads til det bedste ved kunstig intelligens. Det er ekspertgruppens ambition med disse anbefalinger."

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16