2,6 mio. kr. til kunstbevaring, folkedans og teater

Kulturministeren (Socialdemokratiet), SF, Radikale Venstre og Enheds-listen vil understøtte en særlig bevaringsindsats på Skagens Kunstmuseer, produktion af videoer med folkedans og publikumsudvikling på Mungo Park Teater.

Pressemeddelelse
10.12.2021

Med en bevilling på 1 mio. kr. vil partierne sikre, at Skagens Kunstmuseer kan løfte en særlig bevarings- og konserveringsindsats. Indsatsen har vist sig nødvendig efter en fusion i 2014, hvor Drachmanns Kunstnerhjem og Michael, Anna og Helga Anchers kunstnerhjem blev en del af den samlede organisation.

Desuden har partierne besluttet at give 1 mio. kr. til formidlingsprojektet ”Folkedans i fremtiden”. Projektet skal gøre folkedans lettere tilgængelig for flere borgere ved at digitalisere folkedansen.

Endelig får teatret Mungo Park et engangstilskud på 600.000 kr. Tilskuddet skal gå til Mungo Parks arbejde med at tiltrække nye publikumsgrupper, der bor i andre kommuner end de kommuner, som yder tilskud frem til 2024. Tilskuddet vil betyde, at Mungo Park kan begynde sit publikumsudviklingsarbejde i eksempelvis Albertslund og Høje-Taastrup kommuner.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

"Ved at give Skagens Kunstmuseer en håndsrækning til at løse den helt akutte udfordring med at konservere og bevare kunstværker værner vi om en vigtig del af vores kulturarv. Det er jo et stykke kulturelt danmarkshistorie og på nogle områder verdenshistorie, Skagens Kunstmuseer har mellem hænderne.

Med støtten til folkedans holder vi liv i en gammel dansk tradition, så det fortsat vil være muligt at se og opleve folkedans og lade sig inspirere af den. Og med bevillingen til Mungo Park sikrer vi, at teateret kan komme ud til et bredere og mindre teatervant publikum. Jeg glæder mig til at se indsatserne bære frugt og opleve, hvordan kulturen kommer ud til et endnu større publikum."

SF's kulturordfører Charlotte Broman Mølbæk siger:

”Jeg er glad for, at det lykkes os at finde midler til tre gode initiativer her inden udgangen af året. Skagens kunstmuseer står lige nu med en større mængde kunstværker, de ikke kan opbevare og passe på. Det får de en håndsrækning til her. Jeg ved, at Mungo Park vil indfri forventningerne med deres altid professionelle og vedkommende tilgang til teater med de her midler. Endeligt er vi glade for at kunne støtte folkedans for fremtiden, der holder fast i de gode traditioner inden for folkedans, mens de også udbreder den. Det er en god dag for kulturen, hvor vi med små pengebeløb understøtter noget, der kommer til gavn og glæde for mange."

Radikale Venstres kulturordfører Zenia Stampe siger:

"Jeg er simpelthen så begejstret for, at vi nu får sat gang i en systematisk indsamling og formidling af de danske folkedanse. Danmark har en rig tradition for både folkemusik og folkedans, og der er et fantastisk engageret miljø omkring folkemusikken og folkedansen i Danmark. De får nu et bidrag til deres vigtige arbejde med at værne om denne del af vores levende kulturarv og videreformidle den til nye generationer." 

Enhedslistens kulturordfører Søren Søndergaard siger:

"Jeg er glad for, at vi med bevillingen til Mungo Park er med til at sikre tilsvarende bevillinger fra Albertslund og Høje Taastrup Kommune og dermed lægge det økonomiske fundament under, at Mungo Park i de kommende år kan levere samtidsteater til indbyggerne på Vestegnen. Et sådant samarbejde eksisterer allerede med Gladsaxe Kommune, hvor jeg selv bor, og herfra ved jeg, hvor vigtigt det er, at teatret også komme ud til folk, hvor de bor, og ikke bare er noget, som de skal rejse efter. Derudover er jeg også meget tilfreds med, at det med bevillingerne til henholdsvis Skagens Kunstmuseer og projektet ”Folkedans i fremtiden” lykkes at sikre betydningsfuld kulturhistorie for eftertiden."

Socialdemokratiets kulturordfører Kasper Sand siger:

”Kulturlivet skaber stor værdi for samfundet, fællesskaberne og dannelsen. Derfor er det afgørende, at alle danskere har adgang til gode kulturudbud på tværs af landet. Det bidrager vi til med projekttilskuddet til Mungo Park. Tilskuddet skal bidrage til Mungo Parks vigtige arbejde med at tiltrække publikumsgrupper fra hele den københavnske vestegn. For det er vigtigt, at vi insisterer på, at kulturlivet er tilgængeligt for alle, uanset postnummer.”

Midlerne til Skagens Kunstmuseer, folkedans og Mungo Park kommer fra reserven på årets kulturelle aktstykke.

Læs mere om bevillingen her.

Fakta

Pengene på det kulturelle akstykke kommer fra udlodningsmidlerne, som består af henholdsvis overskuddet og udbyttet fra Danske Spil og Klasselotteriet.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16