OM ARKITEKTURENS UDFORDRINGSBILLEDE

Ekspertgruppen for National Arkitekturpolitik er nedsat af kulturministeren og har fået til opgave, at udarbejde et udfordringsbillede for arkitekturen.

Udfordringsbilledet indeholder i alt ni udfordringer inden for tre indsatsområder: bæredygtig arkitektur i et helhedsperspektiv, aktive bymidter og revitaliserede landsbyer samt boliger til fremtiden.

Udfordringsbilledet er en forløber for Ekspertgruppens hvidbog, der udkommer til efterået, og som vil indeholde anbefalinger til en ny national arkitekturpolitik.

Udfordringsbillede for en national arkitekturpolitik


Ud over Udfordringsbilledet har ekspertgruppen udskrevet to idékonkurrencer samt iværksat et demonstrationsprojekt. Se mere Ekspertgruppens kommissorium, idékonkurrencer samt demonstrationsprojekt herunder.

 • Pil Høyer Thielst, partner, Lundgaard & Tranberg Arkitekter
 • Helle Søholt, direktør, Gehl Architects
 • Ellen Braae, professor i landskabsarkitektur på Københavns Universitet
 • Kent Martinussen, direktør i Dansk Arkitektur Center
 • Marie Stender, seniorforsker, Aalborg Universitet
 • Ellen Højgaard Jensen, tidl. direktør for Byplanlab og underviser på Det Kongelige Akademi
 • Lene Dammand Lund, rektor på Det Kongelige Akademi
 • Lars Autrup, direktør i Akademisk Arkitektforening
 • Anna Mette Exner, indehaver af Anna Mette Exner Arkitektur
 • Claus Sivager, stadsarkitekt Frederiksberg kommune
 • Sigrid Dahlerup, afdelingschef, Kulturministeriet

Ekspertgruppen har til opgave at udgive et udfordringsbillede samt levere en hvidbog med anbefalinger til en ny national arkitekturpolitik.

Ekspertgruppen har tre indsatsområder, som de arbejder med; Bæredygtig arkitektur i et helhedsperspektivAktive bymidter og revitaliserede landsbyer samt Boligbyggeri til fremtiden.

Derudover skal ekspertgruppen udskrive to idékonkurrencer og iværksætte et demonstrationsprojekt.

Ekspertgruppen forventer at afslutte deres arbejde i 2024

Læs ekspertgruppens fulde kommissorium her

Ekspertgruppen har i foråret 2024 gennemført to arkitektkonkurrencer. Arkitektkonkurrencerne udspringer af tilbagemeldingerne på et open call, som ekspertgruppen sendte til landets kommuner. På baggrund af de mange bidrag fra kommuner i hele landet, identificerede ekspertgruppen to udfordringer, der er fælles for mange kommuner på tværs af landet: Udfordrede bymidter og udvikling af parcelhuskvarterer.

Ekspertgruppen inviterede landets arkitekter, landskabsarkitekter, byplanlæggere og andre interesserede til at skabe nye, attraktive fremtidsbilleder for bymidten og parcelhuskvarteret. Fremtidsbilledernes skulle tage udgangspunkt i minimalt ressourceforbrug, trivsel for alle og rum til natur.

Konkurrencen er afsluttet og Ekspertgruppen har udnævnt 10 vindere (én førstepræmie, tre andenpræmier og seks tredjepræmier). Forslagene viser til sammen arkitekturens spændvidde og potentiale for at bidrage til en bæredygtig udvikling af vores bymidter og parcelhuse.

LÆS DOMMERBETÆNKNING HER
 

HENT PDF TIL DE INDKOMNE IDÉKONKURRENCEFORSLAG HER
 

FIND KONKURRENCEPROGRAMMET HER

 

Ekspertgruppen har i samarbejde med Dansk Arkitekturcenter (DAC) iværksat demonstrationsprojektet Attraktive Livsrammer for fremtiden.

Læse mere om demonstrationsprojektet på DAC's hjemmeside

Opdateret 12. juni 2024