Aalborg, Aarhus og Manchester knytter tættere bånd

Kulturminister Mette Bock lancerer i dag Det Internationale Kulturpanels kulturindsats i Storbritannien på Utzon Center i Aalborg. Målet med indsatsen er at knytte tættere og forpligtende bånd mellem Manchester i Storbritannien og Aalborg og Aarhus kommuner.

Pressemeddelelse
25.02.2019

Kulturminister Mette Bock siger:

”Med Brexit og Storbritanniens farvel til EU, er der mere end nogensinde behov for, at vi fastholder og opdyrker tættere relationer mellem Danmark og Storbritannien, når det gælder eksport, udveksling og gensidig inspiration. Samtidig er interessen fra Storbritannien for at lære af Danmark stor, og kulturudveksling er et grundelement i de historisk tætte bånd mellem Storbritannien og Danmark. Dem skal vi holde fast i og videreudvikle.

Det specielle ved netop denne kulturindsats er, at den knytter byerne i forpligtende samarbejder, så Manchester, Aarhus og Aalborg kan inspirere hinanden gennem international kulturudveksling. Det gælder både på det kunstneriske niveau, institutionsniveauet og i forhold til de samfundsudfordringer, som vækstbyer oplever i både Danmark og Storbritannien, når det gælder for eksempel samspillet mellem kulturområdet og sundhedsområdet og i forhold til byudvikling.”

I Aalborg Kommune ser man frem til det styrkede samarbejde med Storbritannien.

Sundheds- og Kulturrådmand Mads Duedahl, Aalborg Kommune, siger:

”Aalborg er inde i en rivende udvikling i disse år, hvor især kulturområdet er en af drivkræfterne. Derfor er vi meget glade for at kunne være med i kultursatsningen med Manchester og Aarhus. Den internationale inspiration er vigtig for udviklingen af vores kulturområde, og det at udvekslingen sker direkte mellem byerne, gør vejen til ny viden og nye kulturprojekter kortere. Jeg ser frem til, at institutioner og ikke mindst kunstnerne får glæde af denne unikke mulighed”

Også i Aarhus glæder man sig over at blive en del af kulturindsatsen med Manchester.

Rådmand Rabih Azad-Ahmad, Kultur og Borgerservice, Aarhus Kommune, siger:

”Der er en helt særlig kulturel forbindelse mellem Storbritannien og Danmark. For eksempel har britiske film og tv altid været enormt populære i Danmark, og heldigvis har danske tv-serier som Forbrydelsen, Borgen og Broen også skabt et stort publikum i Storbritannien. Vi har endda fået optaget ordet ”hygge” i Oxford English Dictionary. Derfor er jeg utroligt glad for, at de tætte bånd mellem vores lande forstærkes yderligere med endnu mere samarbejde.”

Fakta om kultursamarbejdet med Storbritannien

Ved lanceringen på Utzon Center i Aalborg deltager de kulturelle rådmænd fra Aarhus og Aalborg Rabih Azad-Ahmad og Mads Duedahl, kulturdirektøren fra Manchester City Luthfur Ramen samt medlemmer fra Arts Council England.

10 ledende, britiske kulturpersonligheder fra Manchester deltager ligeledes i lanceringen, hvor de får mulighed for at møde deres danske samarbejdspartnere fra Aarhus og Aalborg.

Det overordnede formål med Det Internationale Kulturpanels kulturindsats i Storbritannien er at etablere stærke netværk og styrke fortællingen om Danmark over for den britiske befolkning og i det britiske erhvervsliv.

Med indsatsen bliver der samtidig fulgt op på den succesfulde, fællesnordiske satsning ”Nordic Matters i 2017”, der fandt sted på Southbank Centre i London. Kulturindsatsen vil derfor have fokus på de nye, fremadstormende kulturcentre, der er ved at blomstre op udenfor den britiske hovedstad.

Kulturindsatsen er et samarbejde mellem Aarhus og Aalborg kommuner og Manchester City. Samarbejdet er støttet af Arts Council England, Udenrigsministeriet og Kulturministeriet. Derudover er Statens Kunstfond engageret i en række projekter.

Det er Slots- og Kulturstyrelsen og den danske ambassade i London, der har taget initiativ til samarbejdet med Arts Council England om at knytte tættere bånd mellem Manchester, Aarhus og Aalborg, og det er første gang, at danske kommuner har været en del af en international kulturudveksling i regi af Det Internationale Kulturpanel.

Læs mere om kulturindsatsen i Storbritannien

Læs mere om Det Internationale Kulturpanel

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16