Årets vindere af Kulturministeriets priser til børne- og ungdomsbøger er fundet

I dag uddeles Kulturministeriets Forfatterpris og Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger. Forfatterprisen går til Hanne Dagmar Raaberg for bogen ’Papirhjerter’, og Jakob Martin Strid modtager Illustratorprisen for ’Den fantastiske bus’.

Pressemeddelelse
22.03.2024

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Gode læseoplevelser sætter sig som positive spor i resten af ens tilværelse. Man bliver simpelthen mere tilbøjelig til at fordybe sig i litteraturens verden senere i livet. Derfor er jeg stolt af, at jeg for anden gang i mit virke som kulturminister får lov til at overrække Forfatterprisen og Illustratorprisen til aktuel børne- og ungdomslitteratur, der skaber læseoplevelser i særklasse. Tak til årets prismodtagere, der bidrager med stærke og gribende historier om og til vores børn og unge. I har i den grad fortjent prisen for jeres fantastiske værker.”

Om prismodtagerne
Kulturministeren hylder i dag den danske børne- og ungdomslitteratur til prisoverrækkelsen for årets børnebogspriser. I år går Kulturministeriets Forfatterpris til Hanne Dagmar Raaberg for tweenbogen ’Papirhjerter’, og Jakob Martin Strid modtager Illustratorprisen for mammutværket ’Den fantastiske bus’.

Bogen ’Papirhjerter’ er en varm og håbefuld fortælling, om sommeren før alting begynder. ’Papirhjerter’ handler om at stå midt i et virvar af følelser og krop, føle sig forladt og forkert og samtidig skulle finde ud af, hvordan man er en god ven. Eller kæreste. Eller datter. Eller måske bare sig selv?

’Den fantastiske bus’ er en på alle måder overvældende og gavmild bog, der bobler over af legesyg fortælleglæde. Her er vi med på en vild rejse gennem utrolige landskaber i en kæmpestor bus imod landet Balanka, hvor der vokser nogle helt særlige helbredende safran-liljer, som måske kan redde den lille Timo, der er blevet meget syg.

Prisoverrækkelsen finder sted i Kulturministeriet i dag, fredag den 22. marts 2024.

Jakob Martin Strid modtager prisen for anden gang
Få personer har modtaget Kulturministeriets børnebogspriser to gange. Det sker i år, hvor Jakob Martin Strid modtager Illustratorprisen for anden gang. Tilbage i 2010 modtog han prisen for bogen ’Strid’. Blandt de forfattere og illustratorer, der har modtaget priserne to gange, er blandt andet Ib Spang Olsen, Lilian Brøgger, Kim Fupz Aakeson og Jesper Wung-Sung.

Fakta om priserne
Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger er blevet uddelt siden 1954, mens Illustratorprisen er blevet uddelt siden 1979. Tidligere prismodtagere tæller blandt andre Tove Ditlevsen, Halfdan Rasmussen, Sanne Munk Jensen og Signe Kjær.

Årets prisvindende bøger er udgivet det forgangne år, og med prisen følger 75.000 kroner. De nominerede og prismodtagerne er indstillet af udvalg bestående af fagfolk fra litteratur- og illustrationsbranchen, herunder repræsentanter fra Dansk Forfatterforening, Litteraturkritikernes Lav, Selskabet for Børnelitteratur (IBBY) samt Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur og Projektstøtteudvalg for Billedkunst.

Læs motiveringsteksterne for de to prismodtagere på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside. 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16