Biblioteker skal give børn og unge læselysten tilbage

Kulturministeren sætter med et nyt initiativ fokus på børns læselyst. Det sker ved at give børn gode læseoplevelser i skolernes fritidstilbud. Der er afsat 7 mio. kr. til initiativet, som landets biblioteker skal udrulle.

Pressemeddelelse
11.11.2019

Kulturministeriet lancerer i dag et tiltag, der skal styrke børns læselyst og åbne op for blandt andet sociale læsefællesskaber. 

Kulturminister Rasmus Prehn siger:

”Alle børn fortjener at opleve litteraturens magiske univers, men for mange børn er bøgernes verden desværre en fjern galakse. Undersøgelser viser, at børns læselyst i disse år er under pres. Vi får ikke flere børn til at læse ved at løfte pegefingre, men vi skal i stedet skabe begejstring og pirre til nysgerrigheden omkring det at læse og opleve litteraturen sammen. Ved at afsætte penge til initiativer forankret omkring skolernes fritidstilbud, så rammer vi de børn, der ikke selv finder vej til børnebiblioteket.”

Midlerne i læselystpuljen er målrettet børn i 0. til 3. klasse, og de skal gå til at skabe lokale samarbejder mellem biblioteker og fritidsordninger og fritidshjem om projekter, der giver børnene gode oplevelser med læsning i fællesskab. Netop bibliotekerne har en nøgleposition i arbejdet med læselyst, fordi bibliotekernes ansatte blandt andet har et indgående kendskab til, hvordan litteraturen bedst sættes i spil, så den rammer børnene. 

Ifølge Biblioteksbarometret for 2018 arbejdede 95,9 % af landet folkebiblioteker med at styrke børns læselyst, og det kan styrkes, hvis det sker sammen med fritidsordninger og fritidshjem.

Som en del af læselystindsatsen igangsættes der også en kortlægning af bibliotekernes eksisterende læselystprojekter. Kortlægningen skal give et overblik over de særligt værdifulde erfaringer, som nye initiativer kan bygge videre på. 

Der er afsat 6 millioner kroner til læselystpuljen, og derudover er der afsat 1 million kroner til national koordinering og udvikling af læselystindsatsen.

Fakta om børns læsevaner

Siden 2010 er antallet af børn, der læser mindst flere gange om ugen, faldet fra 61 % til 56 %. Faldet er størst hos pigerne - fra 68 % til 59 % - mens andelen af drenge, der læser mindst flere gange om ugen, er faldet fra 53 % til 52 %. 75 % taler sjældent eller aldrig med deres venner om læsning, viser tale fra Børns læsevaner 2017. 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16