Coronaudbrud i Nordjylland medfører nedlukning i syv kommuner

Foreløbig frem til og med torsdag den 3. december skal blandt andet kulturinstitutioner, idræts- og foreningsliv, aftenskoler og daghøjskoler i syv nordjyske kommuner holde lukket. Det sker som en del af regeringens indsats for at nedkæmpe udbruddet af den muterede coronavirus i Nordjylland.

Nyhed
05.11.2020

Kulturminister Joy Mogensen siger:

"Det står nu klart, at situationen i de syv kommuner i Nordjylland er så alvorlig, at regeringen har besluttet en række nye restriktioner og lokale nedlukninger, der også omfatter kultur-, idræts- og foreningslivet i de berørte kommuner. Det sker på sundhedsmyndighedernes opfordring og som led i en samlet indsats, der skal nedkæmpe udbruddet af den muterede coronavirus i Nordjylland.

I regeringen har vi gennem hele krisen holdt hånden under blandt andet idræts-, forenings- og kulturlivet med massive og historisk store hjælpepakker. Mange har fået hjælp, og mange får fortsat hjælp, og når foreninger, virksomheder og selvstændige eller kultur-, forenings- og idrætslivet i Nordjylland bliver ramt af de nye tiltag i regionen, så vil der være hjælp.

Jeg vil kæmpe med alt, hvad jeg har, for at sikre, at vi også har et rigt og mangfoldigt kultur-, idræts- og foreningsliv på den anden side coronakrisen, og lige nu må vi stå sammen og gøre alt, hvad vi kan for at undgå yderligere spredning af den muterede coronavirus."

Restriktionerne gælder i Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø kommuner, der skal holde en række institutioner og faciliteter lukket foreløbig frem til og med torsdag den 3. december 2020.

Institutioner og aktiviteter omfattet af nedlukningen

Alle indendørs og udendørs kulturinstitutioner, herunder museer, teatre, biografer, biblioteker (med undtagelse af ind- og udlån for forsknings- og undervisningsbrug), aftenskoler, daghøjskoler, Folkeuniversitetet, musik- og kulturskoler mv. lukkes ned for offentlig adgang. Det samme gælder øvrige lokaler, hvor der udøves kulturaktiviteter.

Lokaler, hvor der udøves idræts- og fritids- og foreningsaktiviteter, herunder idrætshaller, spillehaller og kasinoer, lege- og badelande, svømmehaller, træningscentre og foreningslokaler lukkes for offentlig adgang. Dette gælder kun indendørsarealer de pågældende steder.

Desuden lukkes forlystelsesparker, omrejsende tivolier, zoologiske haver, akvarier og lignende for offentlig adgang. Dette gælder både for indendørs- og udendørsarealer de pågældende steder.

De nuværende undtagelser om blandt andet almindelig ophold og færden på arbejdspladser og professionelle idrætsudøvere fastholdes. Det gør, at blandt andre dyrepassere i zoologiske anlæg stadig kan passe deres arbejde og fodre dyrene. Desuden skal professionelle idrætsarrangementer de næste fire uger afvikles uden tilskuere i de berørte kommuner.

Nordjyder i de berørte kommuner kan ikke møde fysisk på deres arbejdsplads, hvis den ligger i en anden kommune – medmindre man arbejder i en kritisk funktion. De retningslinjer gælder også kulturlivet, hvilket betyder, at eksempelvis skuespillere og musikere i de berørte kommuner kan øve sammen, såfremt de ikke krydser kommunegrænser. 

Elever på folkehøjskoler skal i videst muligt omfang blive på skolen, og de bør ikke vende retur til skolen, hvis de tager hjem i weekenderne.

Følg med her, hvor Kulturministeriet løbende opdaterer med nye retningslinjer

Læs mere om regeringens indsats for at bekæmpe udbruddet af den muterede coronavirus i Nordjylland på www.coronasmitte.dk

Læs mere i dette faktaark fra Sundheds- og Ældreministeriet

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16