Danmark i spidsen for ny nordisk tech-tænketank

Et samlet norden vil have mere viden om, hvilken indflydelse tech-giganter har på den demokratiske samtale. Derfor nedsætter Nordisk Ministerråd en tænketank af nordiske eksperter, som skal gøre os klogere på problemstillingen. Danmark får ansvaret for at nedsætte tænketanken og lede dens arbejde.

Pressemeddelelse
Nyhed
25.01.2022

Der er brug for mere viden om, hvordan tech-giganter påvirker vores samfund og demokrati. Derfor er Nordisk Ministerråd for Kultur, som består af kulturministre fra hele norden, blevet enige om at etablere en nordisk tænketank med nordiske eksperter, civilsamfund og andre relevante personer.

Tænketankens opgave vil være at kvalificere debatten i Norden om tech-giganters indflydelse på demokratiet, så Norden står bedre i håndteringen af problemstillingen fremover. Indsatsen vil vare fra april 2022 til starten af 2023.

Danmark, ved Kulturministeriet, skal lede, tilrettelægge og koordinere tænketankens arbejde.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

”Tech-giganters indflydelse på den demokratiske samtale er en af de vigtigste problemstillinger, vi står med i øjeblikket. Derfor er jeg glad for, at vi i Danmark, i samarbejde med resten af landene i Norden, går forrest og tager opgaven på os med at få mere viden om, hvordan platformene og deres algoritmer påvirker vores demokrati. Det er et arbejde, jeg vil følge tæt, ligesom regeringen også har flere initiativer på trapperne, som skal være med til at sætte rammer for tech-giganterne.”

Tænketanken skal nu nedsættes, og der skal udarbejdes et projektgrundlag, som skal gøre den nye tænketanks opgaver mere konkrete. Der er afsat 600.000 kr. til indsatsen.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16