Danmark og Indien enige om kulturudvekslingsprogram

Med aftalen styrker Danmark og Indien kultursamarbejdet på områder som film, scenekunst og kunsthåndværk.

Pressemeddelelse
03.05.2022

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen og den indiske minister of State for External Affairs and Culture Meenakshi Lekhi har underskrevet en aftale om et kulturudvekslingsprogram, som er blevet præsenteret under den indiske premierminister Narendra Modis officielle besøg i Danmark 3.-4. maj.

Aftalen, der løber frem mod 2026, skal understøtte udvekslingen af dansk og indisk kunst og kultur og samarbejdet mellem danske og indiske kulturinstitutioner og kunstnere.

Det gælder eksempelvis et nyt samarbejde mellem Museum Kolding og Nationalmuseet i Delhi om visning af danske sølvarbejder (eksempelvis fade, kander og krus) i Delhi og skolekoncerter på indiske skoler arrangeret i et samarbejde mellem Jazz Danmark og det indiske Spic Macay. Dertil kommer en kommende tekstiludstilling på det anerkendte National Museum for Handicrafts and Handlooms i Delhi, som udarbejdes af danske og indiske kuratorer. I tilknytning til udstillingen arbejdes der på at give danske tekstildesignere mulighed for at komme på mesterlæreophold i Indien og lade sig inspirere af den indiske tekstiltradition. Med det nye kulturudvekslingsprogram er det ønsket, at der i fremtiden kommer flere lignende initiativer og samarbejder.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

"Med statsbesøget styrker vi båndene mellem Indien og Danmark. Kulturen kan være den lim, der binder lande og befolkninger sammen. For netop gennem kulturen får vi gensidig inspiration og lærer at forstå hinanden bedre. Med underskrivelsen af kulturudvekslingsprogrammet viser vi, at kultursamarbejdet har høj prioritet for begge regeringer. Samtidig giver programmet mulighed for at udbrede dansk kultur til et langt større publikum og for at etablere et samarbejde mellem to lande, som er meget forskellige i størrelse, historie og kultur. "

Fakta om aftalen

Aftalen, der gælder for 2022-2026, har til formål at styrke de kulturelle forbindelser mellem Danmark og Indien, blandt andet ved at fremme samarbejde og dialog inden for områder som musik, film- og scenekunst, arkæologi, design og kunsthåndværk. Det skal både ske i form af udvekslingsaftaler for kunstnere og en mere aktiv vidensdeling, eksempelvis om forhold i forskellige kulturbrancher, kulturarvsbevaring, traditionelt håndværk og bæredygtig produktion.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16