Danmark underskriver fælles erklæring om den europæiske sportsmodel

Danmark har underskrevet en fælles europæisk erklæring, hvor 26 lande står vagt om den europæiske sportsmodel. Kulturministeren kalder erklæringen en klar opfordring til at droppe Super League.

Pressemeddelelse
08.02.2024

Erklæringen, som er lavet på fransk initiativ, understreger behovet for den europæiske sportsmodel, som tilskriver, at der blandt andet skal være åbenhed i sportens verden.

I erklæringen er landene enige om vigtigheden af strukturen med op- og nedrykning, samarbejdet mellem græsrødderne og det professionelle niveau, solidariteten mellem små og store klubber, samt at sporten har en stor betydning for den lokale og nationale identitet – og at der skal værnes om det.

Erklæringen opfordrer blandt andet de internationale sportsorganisationer til i deres turneringer at leve op til principperne om åbenhed, fokus på sportslige resultater og opretholdelse af koblingen mellem resultater i de hjemlige turneringer og kvalifikationen til europæiske turneringer.

Erklæringen er underskrevet af følgende lande: Frankrig, Finland, Ungarn, Irland, Portugal, Slovenien, Bulgarien, Cypern, Estland, Letland, Litauen, Østrig, Slovakiet, Kroatien, Sverige, Danmark, Tjekkiet, Tyskland, Italien, Luxembourg, Malta, Holland, Polen, Rumænien, Grækenland og Belgien.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Det er vigtigt, at vi i EU står sammen om de helt grundlæggende værdier inden for sporten. Der skal være op- og nedrykning, og succes skal være baseret alene på sportslige præstationer. Vi kan ikke have turneringer, hvor det er umuligt at gennemskue, hvem der har mulighed for at rykke op eller ned. En liga for de rigeste er skadelig for sporten. Sportens værdier er ikke foreneligt med den Super League, som de allerstørste og rigeste klubber brygger på. Jeg glæder mig over det her krystalklare signal til Fodbold-Europa og resten af sportsverdenen.”

Erklæringen i sin helhed kan læses her.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16