Danmarks nye rigsarkivar er fundet

Første marts får Rigsarkivet ny øverste chef. Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har udnævnt Morten Ellegaard, der kommer fra en stilling som afdelingschef i Københavns Kommune, til jobbet som rigsarkivar.

Pressemeddelelse
27.01.2023

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Vi får med Morten Ellegaard en rigsarkivar, der med masser af erfaring kan stå i spidsen for vores fælles vidensbank og samfundshukommelse. Morten Ellegaard vil med sin store faglighed inden for IT og digitalisering sikre den nødvendige udvikling, så Rigsarkivet fortsætter med at være -  og bliver endnu mere - relevant og efterspurgt af borgere, forskere, journalister og myndigheder.”

Morten Ellegaard siger:

”Rigsarkivet bygger bro mellem fortid og fremtid, og det er et stort privilegium at skulle stå i spidsen for Danmarks fælles hukommelse. Mit mål er, at data skal skabe mest mulig værdi for danskerne, skabe nye indsigter og bidrage til en kvalificeret debat om vores fremtid. Samtidig er Rigsarkivets fremtid digital, og det er min vision, at digitaliseringen skal medvirke til at sprænge rammerne for nye muligheder og anvendelser af Rigsarkivets mange data. Rigsarkivet har et forskningsmiljø og mange specialiserede fagligheder, og jeg ser frem til at styrke Rigsarkivets rolle i et åbent og engageret samarbejde med de mange kompetente medarbejdere.”

Morten Ellegaard kommer fra en stilling som afdelingschef i Københavns Kommune. Han blev cand. scient. pol. i 2001 fra Institut for Statskundskab, Københavns Universitet. Morten Ellegaard har i forbindelse med sin uddannelse boet og arbejdet i Bruxelles og har tidligere været ansat som kontorchef i Erhvervsministeriets, Videnskabsministeriets og Finansministeriets koncerner.

Morten Ellegaard erstatter Anne Sofie Jensen, der har skiftet job til direktør i Gældsstyrelsen.

Kort om Rigsarkivet

Rigsarkivet er en bærende kraft i at indsamle og bevare data om det danske samfund og dets udvikling og i at stille de mange data til rådighed for samfundet. Rigsarkivet er en kultur- og forskningsinstitution under Kulturministeriet og har knap 300 medarbejdere fordelt på fire afdelinger i København, Odense, Viborg og Aabenraa.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16