Dansk kulturfremstød på SXSW

Når den toneangivende amerikanske festival South By Southwest (SXSW) løber af stablen i denne uge, bliver det med en markant dansk tilstedeværelse. Danske bands, kunstnere og byudviklere er med helt fremme i programmet. HKH Kronprinsessen og kulturministeren deltager.

Pressemeddelelse
06.03.2019

Kulturminister Mette Bock siger:

”SXSW giver muligheder for at skabe samarbejder på tværs af en lang række kreative og kulturelle områder, hvor man ikke er bange for den kommercielle side af kultur. Danmark kommer med et imponerende program, hvor kulturen, det kommercielle og civilsamfundet interagerer på kryds og tværs.

Med basen ’House of Scandinavia’ får vi en nordisk stemme på festivalen, hvor vi gerne vil slå et slag for vores fællesnordiske styrkepositioner inden for eksempelvis demokrati og bæredygtighed.”

Danske kunstnere på vej til USA

Danmark er stærkt repræsenteret i SXSWs festivalprogram, hvor EU-kommissær Margrethe Vestager og Bjarke Ingels er blandt de centrale talere. Dertil kan man blandt andet se de danske kunstnere Jakob Kudsk Steensen og Christian Lemmerz folde sig ud i virtual reality-mediet og opleve en kunstig intelligens forme kunstværket ’Semeion’ skabt af gruppen Circuit Circus. De to danskproducerede computerspil ’What the Golf’ og ’Felix the Reaper’ er begge nomineret til en ’Gamer’s Voice Award’ i kategorien Video Game under SXSWs gamingfestival. Og på SXSWs musikfestival kan man endvidere opleve navne som Powersolo og ZRN.

Skandinavisk kultur under samme tag

En række danske kulturaktører indgår i huset ’House of Scandinavia’ sammen med Scandinavian Airlines (SAS) – en midlertidig base for nordiske aktører på SXSW, hvor nordiske positioner inden for bl.a. bæredygtighed, byudvikling, design, gastronomi og kunst skal vises frem, diskuteres og besnære et internationalt publikum. Roskilde Festival har kurateret et program, der udover bands som danske Lowly, også rummer plads til talks om demokrati og korruption, performancekunst og debat om byudvikling. 

Dertil vil den danske performancekunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen i ’House of Scandinavia’ opføre værket ’Tow With the Flow’, der sætter fokus på bæredygtighed i tøjproduktion.

En bid af kulturindsatsen i USA

Tilstedeværelsen på SXSW er en del af en større kulturindsats, der blev lanceret i maj 2018. Det Internationale Kulturpanel står bag kulturindsatsen og er et samarbejdsforum bestående af Kulturministeriet, Udenrigsministeriet og Erhvervsministeriet samt aktører inden for dansk kulturudveksling med udlandet. 

Kulturindsatsen i USA har fokus på at skabe øget kultureksport og fokuserer på seks byer, hvor Danmark ikke før har haft større indsatser: Los Angeles, Seattle, Austin, Houston, Chicago og Detroit.

Fakta om SXSW

SXSW består af fem branchefestivaler og 25 konferencespor og har eksisteret i mere end 30 år og trak i 2018 285.000 besøgende til Austin fra 101 lande. SXSW er stedet, hvor flere start-ups er blevet lanceret (Foursquare og Twitter), og hvor utallige bands er blevet spottet til vigtige festivaller eller har indgået pladekontrakter med internationale selskaber. Det seneste danske eksempel er MØ, som siden er blevet en af Danmarks største succeser internationalt.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16