De nominerede til Kulturministerens Idrætspris 2024 er klar

En forsker, en sejler og et skoleevent er årets nominerede til Kulturministerens Idrætspris. Vinderen bliver offentliggjort den 21. juni 2024 ved DM-ugen i Herning.

Pressemeddelelse
07.06.2024

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Danmark er en stolt idræts- og sportsnation. Vi har et rigt idrætsliv, som spænder vidt fra atleter og ildsjæle til store events og idrætsforskning – og alle er med til at berige idrætten på hver deres måde. Det ser vi også blandt dette års nominerede, som på hver især viser mangfoldigheden i dansk idræt med toppen af international forskning, en båd af guld og OL for skoleelever. Selvom det bliver svært at finde en vinder, så glæder jeg mig til at uddele idrætsprisen til en af de tre nominerede.”

De nominerede til Kulturministerens Idrætspris 2024

Forsker Mette Hansen

Mette Hansen har gennem de seneste 15 år været den absolut førende forsker i Danmark inden for kvinders forhold til fysisk træning, og hendes forskning er internationalt anerkendt. Forskningen har primært koncentreret sig om kønshormoner, menstruationscyklus, fysisk træning og effekten på muskler, knogler og sener. Hendes store forskningsindsats har bidraget substantielt til et felt, som traditionelt har været dårligt belyst, idet test- og forsøgspersoner ikke kun inden for idræt, men i mange andre forskningsdiscipliner, historist set hovedsageligt har været mænd.

Sejler Anne-Marie Rindom

Anne-Marie Rindom har i de senere år været fast inventar på medaljeskamlen ved de store mesterskaber i sejlsport i klassen ILCA 6. I januar 2024 blev hun for tredje gang verdensmester og endda i så suveræn stil, at ingen konkurrenter kunne hente hende inden Medal Race. Anne-Marie Rindom skal også konkurrere om OL-medaljer i Paris.

Udover at være en af verdens bedste sejlere på tværs af alle bådklasser er Anne-Marie Rindom en rollemodel i og uden for sejlsporten. Sideløbende med den imponerende sportslige karriere studerer hun på Idræt på Aarhus Universitet og er således et fornemt eksempel på den danske eliteidrætsmodel, hvor sport på øverste hylde og uddannelse går hånd i hånd.

Skole OL

Skole OL er Danmarks officielle olympiske lege for skoleelever fra 0.-8. klasse og en appetitvækker på dansk idrætsforeningsliv. Skole OL har via deres stævner og undervisningsmaterialet formidlet budskaber til børn om fairplay, kropsidealer, selvrespekt, respekt for andre og mangfoldighed gennem leg, fysisk aktivitet og refleksion, som giver dem oplevelse af færdigheder, fællesskab og kropslig trivsel. I 2023 har Skole OL sat ekstra fokus på kropslig trivsel i samarbejde med Anti Doping Danmark og med afsæt i projekt ”Spejlven” har Skole OL udviklet undervisnings­materiale til idrætsundervisningen om kropsligt trivsel.

Om "Kulturministerens Idrætspris"

Prisen gives til årets exceptionelle præstation eller indsats inden for idrættens verden. Prisvinderkredsen er bred og kan dække eliteidrætsudøvere, trænere, ledere, forskere, foreninger og andre, som i det pågældende år har haft en særlig stor betydning for dansk idræt. Der er således tale om en pris, som dækker hele idrætten.

Tidligere vindere inkluderer bl.a. forsker Bente Klarlund Pedersen, foreningen IF Skjold-Skævinge og hækkeløber Sara Slott Petersen. Sidste år vandt ildsjælen Mikael Olesen for sit store arbejde som frivillig i Thy Fritid og Firmaidræt.

Med prisen følger 100.000 kr.

Følgende personer, foreninger mm. har været indstillet til dette års Idrætspris:

 • Finn Biering Sørensen, idrætsudøver og forsker (indstillet af Parasport Danmark)
 • Mette Hansen, Lektor, Ph.D, Institut for Folkesundhed, Idræt, Aarhus Universitet (indstillet af Kulturministeriets Forskningsudvalg)
 • Roskilde Familie og Firmaidræt (indstillet af Dansk Firmaidræt)
 • Skole OL (indstillet af Anti Doping Danmark)
 • Victor Axelsen, sportsudøver, badminton (indstillet af DIF)
 • Royal Run (indstillet af DIF)
 • Ishøj IF, forening, (indstillet af DIF)
 • Anne-Marie Rindom, sportsudøver, sejlsport (indstillet af Team Danmark)
 • Morten Bennekou, elitechef i Danmarks Cykle Union (indstillet af Team Danmark)
 • Jonas Vingegaard, sportsudøver, cykelsport (indstillet af Team Danmark)
 • Kis Østergaard, frivillig instruktør (indstillet af DGI)
 • Anes Haliovic, formand for basketklubben Nakskov 49ers (indstillet af DGI)

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16