Dialog om forsvarlig genåbning af kulturdanmark

Kulturministeren inviterer nye sektorpartnerskaber til dialogmøder, for at få input til hvordan en gradvis, forsvarlig og kontrolleret genåbning af kultursektoren kan se ud. Input der spilles ind i de samlede forhandlinger om en gradvis åbning af Danmark.

Nyhed
28.04.2020

Kulturminister Joy Mogensen siger:

"Hele kulturlivet i Danmark tripper for at kunne åbne igen. Det gør jeg også selv –og jeg håber meget, at vi snart kan se en gradvis åbning af kultur- og idrætsområdet. Tænk at kunne gå på museum igen, bruge vores biblioteker, besøge de smukke kongelige haver og parker, gå i teatret, heppe på vores favorithold på et fyldt stadion, blive rørt af en smuk danseforestilling, grine til stand-up og gå til koncerter. Det glæder jeg mig til.

Men vi er nødt til at vægte de sundhedsfaglige hensyn højt. Genåbning skal ske på en gradvis og kontrolleret måde. Og det er vigtigt for mig at understrege, at beslutningen om en ansvarlig model for genåbning af samfundet og kultur- og kirkelivet ligger hos regeringen og hos de politiske partier i fællesskab. Ligesom alle andre samfundsområder, så må vi forsøge at væbne os med tålmodighed.

I den kommende uge vil jeg invitere aktører fra dansk kultur- og idrætsliv til møder, hvor vi drøfter situationen og mulighederne for en ansvarlig genåbning. Jeg kommer til at lytte og tage alle de gode input med mig videre i regeringens arbejde med genåbningen af Danmark. For mig er det en stor prioritet, at kulturen, idrætten og foreningslivet bliver prioriteret højt, men vi skal sikre, at det bliver på en sundhedsmæssig forsvarlig måde."

Dialogen om genåbning af kulturdanmark sker på baggrund af en aftale mellem regeringen og alle Folketingets partier om at etablere en række sektorpartnerskaber med henblik på dialog mellem myndigheder og relevante organisationer om, hvordan en ansvarlig genåbning bedst kan forberedes på de enkelte sektorområder. Formålet er, at genåbningen kan ske på en kontrolleret og sundhedsmæssig forsvarlig måde.

De nye partnerskaberne på kulturområdet omfatter både det brede kulturliv (museer, teatre, spillesteder, biografer, zoologiske anlæg, biblioteker osv.) og idræts- og foreningslivet. Kulturministeren vil invitere repræsentanter til møder i sektorpartnerskaber inddelt efter relevante fagfællesskaber.

Baggrund

Regeringen og alle Folketingets partier blev den 17. april 2020 enige om en aftale vedrørende udvidelse af den første fase af en kontrolleret genåbning af Danmark. Denne udvidelse inkluderede bl.a. liberale erhverv, domstole mv. Øvrige sektorer, herunder kultur- og idrætslivet forbliver lukkede foreløbigt til og med den 10. maj 2020. Regeringen vil løbende tage stilling til, om der er behov for at forlænge restriktionerne yderligere.

Forhandlingerne mellem regeringen og de øvrige partier fortsætter med henblik på at skabe klarhed om, hvornår og under hvilke vilkår yderligere faser af genåbningen kan gennemføres. De nu igangsatte sektorpartnerskaber har til formål at forberede, hvordan genåbningen kan ske kontrolleret og sundhedsmæssigt forsvarligt på de enkelte sektorområder, når det bliver aktuelt i lyset af udviklingen i smittespredningen og de tværgående politiske drøftelser.

Hent Oversigt over sektorpartnerskaber med Kulturministeriet i forbindelse med genåbningsplan for Danmark

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16

Opdateret 30. april med oversigt over sektorpartnerskaber