En milliard til kulturen i regeringens forslag til finanslov

Regeringen har sat ca. 1,1 mia. kr. af til initiativer på kulturområdet. Der er blandt andet penge til et forsøg med kulturpas, et nyt institut for spiludvikling, Team Danmark, teatre og uddannelse af kunstneriske talenter i hele landet.

Pressemeddelelse
31.08.2023

I det forslag til finanslov, som regeringen netop har fremlagt, afsættes der i alt ca. 1,1 mia. kr. i perioden 2024-2027 til kulturområdet.

Heraf går de 140 mio. kr. til forsøg med kulturpas til udsatte unge, der hverken er i uddannelse eller job. Cirka 69 mio. kr. går til at styrke Team Danmark, og der er 34 mio. kr. til et nyt institut for dansk spiludvikling. Derudover sættes der penge af til blandt andet egnsteatrene, Copenhagen Contemporary, en ny production design uddannelse på Filmskolen og Musikalske Grundkurser for musiktalenter (MGK) i hele landet. Der er endvidere afsat en ramme på 500 mio. kr., der er målrettet enkelte få, større initiativer fra regeringsgrundlaget.

Oven i den ekstra milliard til kultur er der samlet afsat ca. 80 mio. kr. i perioden 2025-2029 til statslig medfinansiering af et World Tour-cykelløb samt en ansøgning om VM i landevejscykling i Danmark.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Jeg er stolt af det her udspil. I regeringsgrundlaget lovede vi, at vi vil styrke kulturen markant i hele landet og på tværs af områder. Nu sætter vi med over 1 milliard kroner til kulturområdet handling bag ordene. Dermed løfter vi kulturen markant. Det gør vi, fordi kulturen har kæmpe betydning for os alle. Det er den, der danner os og binder os sammen som folk og skaber fællesskaber.

Det kommende kulturpas skal understøtte de unge, der hverken er i uddannelse eller job, i at få nogle kulturelle oplevelser, hvor de kan være sammen med andre og få nye perspektiver på tilværelsen. Kunst og kultur kan, når det er bedst, både øge trivslen og selvtilliden blandt unge, uanset om det er gennem deltagelse i idrætsforeninger eller en tur i teatret. Kunst og kultur skal ikke være forbeholdt de mest ressourcestærke grupper i samfundet.

Med det nye institut for spiludvikling understøtter vi et område, hvor Danmark står stærkt, med en industri, der skaber vækst og arbejdspladser. Samtidig skal vi understøtte, at vores børn og unge også har adgang til dansk kvalitetsindhold, når de bruger digitale spil. Instituttet et skridt på vejen til at sikre et markant fokus på en branche, der har et stort eksportpotentiale.

Jeg glæder mig over, at vi giver et markant løft til dansk eliteidræt. Vi styrker Team Danmark mærkbart, blandt andet med hjælp til eliteatleter, der har børn, og til at vores paraatleter kan have personlige hjælpere. Pengene til cykelsports-events skal sikre, at vi på tværs af landet kan få oplevelser, der binder os sammen og begejstrer os.”

Læs mere om finansloven på Kulturministeriets område. 

Læs mere om det samlede forslag til finanslov. 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16