En tiltrængt håndsrækning til Danmarks cirkusser

Cirkusbranchen er hårdt presset. Flere store cirkusser har drejet nøglen om inden for de seneste ti år. Derfor kommer regeringen nu med en håndsrækning på fem mio. kr. til syv cirkusser i Danmark.

Pressemeddelelse
12.06.2024

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Cirkus er en unik del af vores kulturarv. En kunstform og en tradition, der går mere end 150 år tilbage her i Danmark. Det er desværre også en branche, hvor flere cirkusser har måttet droppe at slå teltet op på grund af økonomiske kvaler. Flere af vores største cirkusser gennem tiden er i dag fortid. En udvikling, som jeg er ærgerlig over på kulturens og cirkusartisternes vegne. Cirkus er et originalt og samlende kulturtilbud, der kommer rundt i alle landets afkroge til stor underholdning for både børn og voksne.” 

Regeringen ønsker at give syv udvalgte cirkusser en økonomisk håndsrækning i form af i alt 5 mio. kroner i driftsstøtte i 2024 fra de tilbageværende kulturelle udlodningsmidler. De syv cirkusser er Cirkus Arena, Cirkus Arli, Cirkus Baldoni, Cirkus Krone, Cirkus Mascot, Cirkus Trapez og Zirkus Nemo.

De syv cirkusser er udvalgt, fordi de alle er professionelle, traditionelle cirkusvirksomheder, der udfører turnéer i Danmark og opererer som omrejsende enheder. Af de 5 mio. kr. ydes et grundtilskud til Cirkus Krone, mens de resterende 4,8 mio. kr. fordeles til de resterende seks cirkussers i forhold til deres billetsalg i 2023.

Folketingets Finansudvalg skal godkende aktstykket, der udmønter udlodningsmidler til driftsstøtte til cirkus i 2024.

Fordeling af midler:

Cirkus Arena: 1,8 mio. kr. i 2024.

Cirkus Baldoni: 0,8 mio. kroner i 2024.

Zirkus Nemo: 0,8 mio. kroner i 2024.

Cirkus Arli: 0,4 mio. kr. i 2024.

Cirkus Mascot: 0,6 mio. kr. i 2024.

Cirkus Trapez: 0,4 mio. kr. i 2024.

Cirkus Krone: 0,2 mio. kr. i 2024

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16