Fælles tilgang blandt nordiske kulturministre til VM i fodbold i Qatar

Kulturminister Joy Mogensen var i dag vært for et virtuelt møde med de øvrige nordiske kulturministre, hvor FIFAs VM i Qatar var på dagsordenen.

Pressemeddelelse
30.06.2021

FIFAs tildeling af værtskab til Qatar for VM i fodbold i 2022 har vakt stor debat i Danmark og resten af Norden. På den baggrund tog kulturminister Joy Mogensen initiativ til at invitere sine nordiske ministerkolleger til et virtuelt møde, hvor ministrene kunne diskutere nordiske overvejelser omkring den kommende slutrunde samt generelle overvejelser om gennemsigtighed og demokratiske processer i de internationale idrætsforbund.

På mødet drøftede de nordiske kulturministre den uigennemsigtige tildelingsproces for VM-værtskabet i 2022 og resultatet af denne. Samtidig drøftede ministrene den fælles forståelse for og tillid til, at de nationale idrætsorganisationer selv vejer for og imod og træffer beslutning om sportslig deltagelse i internationale turneringer.

Kulturministrene fra Norden drøftede på mødet også, hvordan de kan styrke samarbejdet i den kommende tid i forhold til VM i Qatar med henblik på at øge fokus på mere gennemsigtige og demokratiske processer i de internationale idrætsforbund. De nordiske kulturministre ønsker at inddrage flere europæiske lande i dette styrkede samarbejde.

Kulturminister Joy Mogensen siger:

"FIFAs valg af Qatar som værtsland for den kommende VM-slutrunde i fodbold i 2022 var forkert. Beslutningen aktualiserer debatten om korruption i de internationale idrætsorganisationer og undergraver værdierne og integriteten i den smukke sport, der binder verden sammen. Derfor er jeg glad for, at vi i Norden ser ens på problemstillingen. Vi vil sætte skub i et internationalt samarbejde, der med udgangspunkt i Qatars værtskab skal sætte fokus på gennemsigtige og demokratiske beslutningsprocesser i de internationale idrætsforbund. Lukkethed og korruption er noget, vi skal til livs i topidræt. Og vi er nødt til at samarbejde om det i Norden, hvis vi vil nå nogen vegne.”

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16