Faktatjek-portal sikres bevilling næste år

Med bevilling på 3,0 mio. kr. vil kulturministeren, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten holde hånden under TjekDet i 2022. TjekDet faktatjekker påstande i den offentlige debat.

Pressemeddelelse
03.12.2021

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

"Vi skal kunne stole på de nyheder, vi møder i avisen, radio og tv og på sociale medier og andre steder på internettet. Derfor er det godt, at vi har en uafhængig dansk faktatjek-institution, som hjælper os med at fjerne og påpege fejl og misinformation i medierne og på de sociale platforme. I de kommende medieforhandlinger skal vi drøfte, hvordan vi kan sikre, at vi kan have tillid til, hvad vi hører, ser og læser i en tid, hvor techgiganterne får større magt over den offentlige samtale. En endelig medieaftale falder først på plads i det nye år, og derfor har det været vigtigt for mig og partierne bag at holde hånden under TjekDet i 2022."

SF's kultur- og medieordfører Charlotte Broman Mølbæk siger:

“I SF er vi glade for, at vi har sikret MGK-centre i hele landet, så der kan være et levende kulturliv i provinsen og uden for de største byer. Det er en vigtig prioritering for SF. Det er også vigtigt, at vi har sikret videreførelse af de stærke initiativer Applaus og TjekDet. Applaus har været med til at styrke teatrene ved praksisnære undersøgelser af deres forestillinger og publikums oplevelse. TjekDet er særlig vigtig i en tid med fake news, så det er også en vigtig prioritering for SF. 

Radikale Venstres kultur- og medieordfører Zenia Stampe siger:

“Med pengene støtter vi en faktabaseret offentlig debat, publikumsudvikling på scenekunstområdet og musikalsk talentudvikling i hele landet. Det er vi meget tilfredse med.”

Enhedslistens kultur- og medieordfører Søren Søndergaard siger:

”Fake news og misinformation skal imødegås med fakta. Derfor er det utrolig vigtigt, at det er lykkedes at finde penge til at videreføre TjekDet i 2022. Det giver os tid til i forbindelse med de kommende medieforhandlinger at finde en endnu mere ambitiøs model, som Enhedslisten har foreslået og vil arbejde for. Samtidig hilser vi den brede aftale om kompensation til MGK-centrene i 2022 og 2023 velkommen. Stærke musikalske grundkurser over hele landet er en afgørende forudsætning for, at mange unge kan forberede sig på og senere gennemføre en videregående musikalsk uddannelse – til gavn for den enkelte og til gavn for alle, som kan li’ musik.”

Socialdemokratiets kultur- og medieordfører Kasper Sand Kjær siger:

"Jeg er glad for, at vi er blevet enige om en udmøntning, som både styrker den demokratiske samtale og kulturlivet. Det lokale kulturliv spiller en vigtig rolle i vores samfund, og det skal være muligt både at dyrke musik, kunst og kultur i hele Danmark. Derfor er det vigtigt, at vi understøtter MGK-centrene uden for de større byer. Samtidig sikrer vi nu, at Applaus kan fortsætte deres bidrag til at styrke den kulturelle sammenhængskraft mellem publikum og scenekunsten – et arbejde som kun er blevet vigtigere ovenpå coronakrisen. Og med videreførelsen af TjekDets bevilling bidrager vi til at styrke den demokratiske samtale ved at sikre portalens vigtige arbejde med at korrigere og nuancere den offentlige debat.”

Med en bevilling på 3,0 mio. kr. vil kulturministeren, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten sikre, at der fortsat er en ikkekommerciel og frit tilgængelig national portal til blandt andet bekæmpelse af fake news i det danske medie- og informationsmiljø.

Desuden vil ministeren og partierne bruge 2,3 mio. kr. på at sikre, at projektet Applaus kan videreføres fra april 2022 til december 2022. Applaus laver analyser af publikumsudvikling på scenekunstområdet, hvilket styrker teatrenes arbejde med at trække folk til forestillingerne.

Midlerne til TjekDet og Applaus kommer fra reserven på årets kulturelle aktstykke.

Læs mere om bevillingen her.

Fakta

Pengene på det kulturelle akstykke kommer fra udlodningsmidlerne, som består af henholdsvis overskuddet og udbyttet fra Danske Spil og Klasselotteriet.

 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16