Finansloven skal sikre medaljer og mere kultur til hele Danmark

Med aftalen om finanslov får Team Danmark ekstra tilskud på 5 mio. kr. i 2023 ud over de 4,3 mio., der var afsat på regeringens udspil til finanslov. Derudover prioriterer finanslovsaftalen en lang række kulturelle formål ud over det, regeringen fremlagde som led i sit finanslovsudspil i marts.

Pressemeddelelse
24.04.2023

Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) samt Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti har indgået aftale om finansloven for 2023.

Som led i aftalen prioriteres kultur- og idrætsområdet med i alt yderligere 26,6 mio. kr.

Der afsættes 5 mio. kr. i 2023 til Team Danmark til at styrke og udvikle eliteidrætten i Danmark. Pengene til Team Danmark kommer oven i den forlængede bevilling på i 17,2 mio. kr. samlet i årene 2023-2026, der fremgik af regeringens forslag til finanslov.

Derudover fordeles ca. 21,6 mio. kr. til en række initiativer på kulturinstitutioner landet over. Heraf går 3 mio. kr. til en tiltrængt renovering af Frøslevlejren. Den Gamle By og Gammel Estrup får tilsammen 2,5 mio. kr. til deres arbejde med levende historisk formidling, der forankrer børn og voksne i vores fælles danske historie og kultur, og Industrimuseet Frederiks Værk får 2,0 mio. kr. til at understøtte arbejdet med udstillingen ”Wærket”.

Endelig er der med aftalen om finansloven for 2023 prioriteret en række initiativer til gavn for grønlandsk og færøsk kulturliv og Rigsfællesskabet som helhed.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Jeg har længe haft som ambition at skabe en politisk kultur, hvor det brede samarbejde vinder over symbolpolitik. I denne finanslov kan vi prioritere vigtige initiativer i samarbejde med partier, der vil drive Danmark fremad. Det gælder også på kulturområdet.

Selv om finansloven er stram, er det lykkedes at finde penge til kultur og idræt. Som led i vores finanslovsudspil har vi forlænget bevillingerne til en række kulturinstitutioner, herunder Team Danmark, samt sat penge af til en ugeavispulje.

Med aftalen har vi fundet penge til endnu flere initiativer. Med aftalen styrker vi mulighederne endnu bedre for at danske sportsudøvere kan hive medaljer hjem, ved at vi giver penge til Team Danmark. Det glæder mig, for det fremmer trivslen at dyrke sport, og en stærk eliteidræt danner forbilleder for os alle og kan være med til at skabe oplevelser, der samler hele landet og gør os stolte.

Jeg er også rigtigt glad for, at der er fundet hjælp til kulturlivet rundt omkring i landet gennem en række initiativer, der indgår i finanslovsaftalen.”

Se listen over midler til initiativer rundt omkring i landet på Kulturministeriets område 

Fakta om kultur på regeringens forslag til finanslov

Som det også fremgik af regeringens udspil til finanslov, får en række kulturinstitutioner forlænget deres midlertidige bevillinger – for de flestes vedkommende i fire år. Dette er der i alt afsat i alt ca. 184 mio. kr. til i 2023 - 2026. Desuden er der afsat 43,1 mio. kr. til en ugeavispulje i 2023. En bekendtgørelse, der beskriver rammerne for denne, er i øjeblikket i høring.

Se faktaark om forlængede bevillinger til kulturinstitutioner her

Læs Finansministeriets pressemeddelelse om den samlede finanslov 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16