Flertal bag støtte til ukrainsk kulturhus

Kulturministeren og regeringens støttepartier har besluttet at yde støtte til etableringen af et ukrainsk kulturhus i København.

Pressemeddelelse
29.09.2022

Kulturministeren (Socialdemokratiet) og SF, Radikale Venstre og Enhedslisten lægger op til, at der skal afsættes udlodningsmidler til at etablere et ukrainsk kulturhus. Der er tale om et tilskud til kulturhuset på 2 mio. kr., der skal dække udgifter til opstart og drift i 2022 og i starten af 2023. Der lægges derudover op til, at der de kommende år afsættes et årligt beløb, så det ukrainske kulturhus i alt i en tre-årig periode (2022-2025) vil modtage et tilskud på 7,6 mio. kr.

Foreningen Ukraine House in Denmark, der skal drive det kommende kulturhus, har tilkendegivet, at den også vil søge en række fonde om støtte.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

"Næsten dagligt hører vi om forfærdelige og skræmmende forbrydelser i Ukraine. Den frygtelige krig i Ukraine rammer også landets kultur. En stor del af landets befolkning er på flugt og har behov for støtte til at holde fast i deres kultur. Det gælder også ukrainere her i landet, hvor kulturhuset har været et stort ønske fra ukrainsk side. Derfor er beslutningen om at etablere et ukrainsk kulturhus vigtig og nødvendig. Kulturhuset skal være et samlingssted for flygtninge og fastboende ukrainere i Danmark. Samtidig håber jeg, at det i de kommende år kan blive et mødested for danskere og ukrainerne og udbrede kendskabet til Ukraines betydningsfulde kulturarv og rige kulturliv. Det tror jeg vil styrke vores landes kulturelle forbindelser – også efter krigens afslutning."

Udover at være samlingssted for ukrainere i Danmark forventes kulturhuset at huse en række forskellige kulturelle aktiviteter, som blandt andet koncerter, kunstudstillinger, biblioteksudlån, bogklubber for børn og voksne, og undervisning af ukrainske flygtningebørn og ukrainske sprogkurser.

Der er oversendt et aktstykke til Folketingets Finansudvalg, som skal tage stilling til bevillingen. Pengene vil kunne tilgå Ukraine House in Denmark, når Finansudvalget har godkendt aktstykket.

Det ukrainske kulturhus har fået tilbud om at rykke ind som lejere i det tidligere pakhus på Christianshavn, Gl. Dok, der indtil 2018 husede Dansk Arkitektur Center. Hvis Ukraine House in Denmark tager imod tilbuddet, kan lokalerne tages i brug inden for få måneder, når finansieringen fra udlodningsmidlerne er godkendt af Folketingets Finansudvalg.

English version of the press release to be found here.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16