Første kulturpolitiske redegørelse i over 25 år på vej

Til maj vil kulturminister Jakob Engel-Schmidt fremlægge en kulturpolitisk redegørelse. Det fremgår af det lovprogram, som Statsministeriet har offentliggjort.

Pressemeddelelse
09.02.2023

Lovprogrammet baner blandt andet også vejen for Kulturens Analyseinstitut og bestyrelser på de kunstneriske uddannelser. 

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

"Jeg har høje ambitioner for kulturen. Jeg vil ikke bare skrue hist og pist. Jeg vil virkelig ændre noget. Og det kræver, at vi får en ordentligt debat om, hvad kulturen anno 2023 kan og skal. For første gang i 25 år vil regeringen præsentere en kulturpolitisk redegørelse. Jeg håber, at den virkelig vil sparke en debat i gang i Folketinget og i offentligheden og give mig input til, hvordan en kommende samlet kulturpolitik skal se ud."

Der er siden 1969 med ujævne mellemrum blevet udarbejdet kulturpolitiske redegørelser. Den seneste kulturpolitiske redegørelse blev udarbejdet i 1997. Herefter har der været enkelte redegørelser på delområder under Kulturministeriet, den seneste blev afgivet af Brian Mikkelsen om sprogpolitik i 2003.

Lovforslag på Kulturministeriets område

På lovprogrammet har Kulturministeriet desuden to lovforslag.

Regeringen fortsætter arbejdet med at etablere Kulturens Analyseinstitut. Der blev i finansloven for 2022 afsat 4,0 mio. kr. i 2022 og 8,0 mio. kr. årligt i 2023-2025 til instituttet. Snart fremsætter regeringen et lovforslag, som beskriver rammerne for instituttet. Formålet med Kulturens Analyseinstitut er at sikre bedre og mere viden om kulturaktørenes forhold og kulturens betydning.

Desuden genfremsætter regeringen lovforslaget om kunstneriske uddannelser, der indfører bestyrelser på de kunstneriske uddannelser under Kulturministeriet og styrker uddannelsernes fokus på de studerendes kommende arbejdsliv.

Sammen med den lovændring foreslår regeringen at foretage en forskudt udpegning af bestyrelsen til Det Kongelige Teater, så halvdelen af bestyrelsen udpeges hvert andet år.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16