Forskning i relationerne mellem vendere og skandinaver vinder Julius Bomholt-prisen

Kulturministeriets forskningspris, Julius Bomholt-prisen, bliver den 17. januar overrakt til arkæolog og forskningschef Anna-Elisabeth Jensen for sin forskning i samspillet mellem vestslavisk og skandinavisk kultur i vikingetiden og den tidlige middelalder.

Pressemeddelelse
15.01.2024

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”I værket ’Dania Slavica’ får vi indsigt i, hvordan skandinaver og vendere har boet side om side på Møn, Lolland og Falster i både sameksistens og stridigheder. Anna-Elisabeth Jensens forskning formidler helt nye erkendelser i forhold til forståelsen af Østersøområdet som et centralt grænseområde, der har præget kulturen i vikingetiden og den tidlige middelalder. Det er solid forskning og god formidling, som fortjener anerkendelse.”

Forperson for Kulturministeriets Forskningsråd Sara Louise Muhr siger:

”Anna-Elisabeth Jensen bidrager med sit omfattende værk ’Dania Slavica’ til en unik forståelse af dansk lokalhistorie. Bogen undersøger nøje og omhyggeligt de arkæologiske fund på begge sider af Østersøen, og sammen med studier af blandt andet kyster, landskaber, veje, skove, marker, byer, gårde, grave og havneanlæg, bliver de en vigtig kilde til forståelsen af områdets kultur, krige og hverdagsliv. Anna-Elisabeth Jensens forskning viser, hvordan området i vikingetiden og den tidlige middelalder var en helt central brik i udviklingen og sammenfletningen af vestslavisk og skandinavisk kultur.”

Fakta om Julius Bomholt-prisen

Prisen er indstiftet af Kulturministeriet og navngivet efter Danmarks første kulturminister, Julius Bomholt. Vinderne af Julius Bomholt-prisen modtager en medalje i bronze skabt af billedkunstner Morten Stræde. Anna-Elisabeth Jensen er arkæolog og forskningschef på Museum Lolland-Falster. Hun modtager prisen for bogen ”Dania Slavica: Sydsjælland, Lolland-Falster og Møn i vikingetid og tidlig middelalder”. Bogen udkom i 2022 på Aarhus Universitetsforlag. Det er Kulturministeriets Forskningsudvalg, der har indstillet Anna-Elisabeth Jensen til prisen.

Kulturministeriets Forskningsudvalg har fået produceret en podcast med Anna-Elisabeth Jensen, hvori hun fortæller om sin forskning. Hør podcasten på videnskab.dk

 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16