Forskning om velfærdssamfundets arkitektur vinder Julius Bomholt-prisen

Vibeke Andersson Møller, seniorforsker på Nationalmuseet, hædres nu for sin forskning i velfærdssamfundets og dagligdagens arkitektur i 1960’erne. Prisen overrækkes på Nationalmuseet i dag.

Pressemeddelelse
09.03.2023

Kulturministeriets Forskningspris, Julius Bomholt-prisen, gives for nyskabende forskning af højeste kvalitet og som anerkendelse af en fremragende forskningsindsats. Prisen uddeles én gang om året.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Vi er omgivet af 1960’ernes arkitektur i vores hverdag, men ofte får den ikke stor opmærksomhed fra os. Og det er synd, for de mange bygninger har en historie at fortælle os. Vibeke Andersson Møller giver med sin forskning en ny indsigt i arkitekturen fra 1960’erne, hvor Danmark blev et moderne velfærdssamfund, og nye bygningsformer som biblioteker, svømmehaller m.v. skød op. Vibeke Andersson Møller viser os periodens alsidige arkitektur og åbner vores øjne for periodens stil- og formsprog - og arkitekturens tanker om det gode liv. Hun hjælper os simpelthen til at forstå Danmarkshistorien bedre.”

Forperson for Kulturministeriets Forskningsråd, Sara Louise Muhr siger:

”Vibeke Andersson Møller bidrager med sit imponerende værk ”Dansk arkitektur i 1960’erne” til en unik forståelse af, hvordan dansk arkitekturs historie er en væsentlig kilde til at forstå de samtidige samfundstendenser. Mere specifikt viser hun i bogen, hvordan man gennem studier af 1960’ernes arkitektur kan blive klogere på etableringen af det danske velfærdssamfund. Bogen er på denne måde en vigtig kilde til forståelsen for dansk historie, idet den på fineste vis udfolder, hvordan arkitektur, politik og samfundstendenser er vævet sammen, og hvordan det kommer til udtryk i dansk identitet og hverdagsliv.”

Prismodtager Vibeke Andersson Møller siger:

”Jeg er utrolig glad og stolt, fordi det er en stor anerkendelse af mit arbejde og af et emne, som ligger mig meget på sinde. I dag færdes vi jo overalt i eller omkring byggeri fra 1960’erne. Det er de bygninger, der gav velfærdssamfundet dets fysiske form. De er en vigtig del af vores nyere kulturarv, som vi måske let kan overse, fordi vi bevæger os rundt i det til daglig. Alligevel rummer de en vigtig fortælling om vores historie, og de er helt aktuelle og relevante, fordi de er en vigtig del af det liv, som vi lever i dag."

Overrækkelsen af prisen finder sted på Nationalmuseet i dag den 9. marts.

Fakta om Julius Bomholt-prisen

Prisen er indstiftet af Kulturministeriet og navngivet efter Danmarks første kulturminister, Julius Bomholt. Vinderne af Julius Bomholt-prisen modtager en medalje i bronze skabt af billedkunstner Morten Stræde.

Vibeke Andersson Møller er seniorforsker ved enheden Nyere Tid og Verdens Kulturer på Nationalmuseet. Hun modtager prisen for bogen, ”Dansk Arkitektur i 1960’erne”, der udkom i 2019 på Forlaget Rhodos.

Det er Kulturministeriets Forskningsudvalg, der har indstillet Vibeke Andersson Møller til den fornemme pris. Grundlaget for udvalgets endelige indstilling til prisen består af indstillinger fra en række forskningsinstitutioner.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16