Gode råd til at forebygge coronasmitte i efterårsferien

Efterårsferien er traditionelt en tid, hvor mange danskere bruger kulturelle tilbud sammen med familie og venner. Den øgede aktivitet hvor mange samles øger risikoen for spredning af corona-virus, og derfor har sundhedsmyndighederne udarbejdet en række gode råd og anbefalinger til institutionerne og foreninger

05.10.2020

Kulturminister Joy Mogensen siger:

Efterårsferien står for døren i de kommende uger. For mange plejer det at være en kærkommen lejlighed til at besøge kulturtilbud og ses med venner og familie, som man ikke normalt får set. Men efterårsferien falder i år i en tid, hvor vi ser stor smitte i store dele af landet. Derfor er det særligt vigtigt at sikre smitteforebyggende rammer i ferien, så vi passer bedst muligt på hinanden. Så det er – som altid – vigtigt at huske på de generelle råd om at blive hjemme, hvis man er syg, holde afstand, vaske hænder, bruge håndsprit, hoste i ærmet og tage hensyn til andre.

Baggrund

Kulturministeriet vil gå i dialog med sektorpartnerskaberne om, hvordan man bedst håndterer den øgede aktivitet, besøgende og gæster i efterårsferien. Ud over sundhedsmyndighedernes generelle retningslinjer og regler skal følges, så er der lavet råd og anbefalinger til kultur- og idrætsinstitutionerne i forbindelse med aktiviteter i efterårsferien.

  • Begræns antallet af besøgende på samme tid ved f.eks. at sørge for muligheder for bookning på forhånd og onlinetidsbestilling.
  • Begræns besøgsvarighed for at sikre, at antallet af samtidige gæster begrænses.
  • Planlæg aktiviteter og arrangementer udendørs i det omfang, det er muligt
  • Husk at sikre tilpas afstand ved aktiviteter med sang eller råb indendørs, og overvej om sang og råb er en nødvendig del af aktiviteten.
  • Kommuniker klart og tydeligt om Sundhedsstyrelsens smitteforebyggende anbefalinger (fx plakater ved indgang til kultur- og idrætsfaciliteter).
  • Sørg for lettilgængelig adgang til håndvask eller håndsprit. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at håndsprit er tilgængelig ved indgang, ved serveringssteder samt rundt indenfor, og at der samtidig sikres løbende opfyldning af håndsprit. 
  • Gør det let for gæster og deltagere at holde afstand, bl.a. inden forestillinger, koncerter mv., fx i foyerområdet, på fortove eller foran indgange. Det kan fx ske ved at sikre ruminddeling, brug af afstandsmarkering på gulvene og ved ensretning af smalle passager, hvor de besøgende ellers kan komme til at stimle sammen.
  • Husk Sundhedsstyrelsens råd om hyppig og grundig rengøring med særlig fokus på kontaktpunkter, fx dørhåndtag, vandhaner, toiletter og trykknapper.
  • Husk god ventilation. Fokus på at luften udskiftes, fx ved at skabe gennemtræk ved udluftning ind imellem, at nye deltagere bruger kultur- eller idrætsfaciliteterne.
  • Opfordring til at anbefale deltagere og publikum at hente app’en smittestop, så potentiel smitteopsporing bliver hurtigere og nemmere. 

Læs også nyheden fra Sundhedsstyrelsen.

Hent og læs retningslinjer på Kulturministeriets område på hjemmesiden

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16