Harald Blåtands ringborge udnævnt til ny dansk UNESCO verdensarv

De fem danske ringborge Aggersborg (Limfjorden), Borgring (Køge), Fyrkat (Hobro), Nonnebakken (Odense) og Trelleborg (Slagelse) er netop blevet optaget på FN-organisationen UNESCOs liste over verdensarv. De bliver dermed den 11. optagelse på den prestigefyldte verdensarvsliste fra Danmark og Rigsfællesskabet.

Pressemeddelelse
Nyhed
17.09.2023

Fem danske ringborge er officielt på UNESCOs Verdensarvsliste. Den officielle udnævnelse har fundet sted i forbindelse med UNESCOs Verdensarvskomités årlige kongres, der i disse dage afholdes i Saudi Arabien.

Beslutningen kommer efter flere års arbejde fra de fem involverede museer fra forskellige dele af Danmark: Vesthimmerlands Museum, Nordjyske Museer, Museum Odense, Nationalmuseet og Museum Sydøstdanmark.

Harald Blåtand er vikingekongen, der rejste den store jellingesten og ”gjorde danerne kristne”. Nu skriver han sig igen ind i verdenshistorien, idet hans fem danske ringborge fra omkring år 980 optages som en samlet enhed på UNESCOs verdensarvsliste.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

Det er en stor dag for Danmark og dansk historie. De fem danske ringborge er en markant del af historien om, hvordan Danmark blev til en samlet nation og gik fra asatro til den kristne tro. Derfor er det en kæmpe anerkendelse af den danske kulturarv og den danske vikingetid, at ringborgene nu kommer på UNESCOs Verdensarvsliste.

Udnævnelsen er en kulmination på mange års arbejde, og jeg håber, at både turister fra ind- og udland vil tage ud rundt om i landet og besøge ringborgene og mærke historiens vingesus.”

Flere turister til Danmark

Med udnævnelsen som verdensarv forventer ringborgene flere besøgende, da listen også opfattes som et særligt kvalitetsstempel for steder, der er værd at rejse langt for at opleve.

Formand for styregruppen bag projektet direktør Lars Christian Nørbach, Nordjyske Museer, udtaler::

Vikingetiden har en berettiget og unik plads i verdenshistorien. Det er et internationalt brand, som udnævnelsen af ringborgene som verdensarv er med til at forstærke. Erfaringen fra Christiansfeld, der er det seneste sted Danmark fik optaget verdensarvslisten i 2015, er, at besøgstallet inden for få år blev mere end tredoblet, og at ’turistsæsonen’ nu varer hele året.

De mange nye gæster vil derfor ikke kun gavne museerne og ringborgene, men også andre omkringliggende attraktioner, overnatningssteder samt i det hele taget lokalområderne ved hver af de fem ringborge. På museerne glæder vi os meget til samarbejdet med de lokale aktører om udvikling af turismen."

Fakta om de fem ringborge og UNESCO-verdensarv

  • De fem kendte ringborge er: Aggersborg beliggende ved Aggersund, Borgring ved Køge, Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken i Odense samt Trelleborg ved Slagelse.
  • De er alle opført omkring år 980 med kong Harald Blåtand som bygherre.
  • Borgene er ens i deres udtryk, men forskellige i størrelsen. Aggersborg er den største med en diameter på 240 meter og 48 langhuse inden for volden.
  • Borgene havde en forholdsvis kort levetid på måske 15-20 år, og ved flere af dem er der fundet spor efter brand. De er måske brændt af i forbindelse med Harald Blåtands opgør med sønnen Svend Tveskæg i midten af 980’erne.
  • Trelleborg blev fundet som den første ringborg i 1934. Aggersborg, Fyrkat og Nonnebakken er udgravet i 1950´erne og tiårene derefter. Borgring blev undersøgt for få år siden.
  • Med Harald Blåtands fem ringborge er der nu 11 ting på UNESCO-listen for Danmark og Rigsfællesskabet. Ud over ringborgene tæller listen også Roskilde Domkirke, Jellingemonumenterne, Kronborg, Stevns Klint, Vadehavet, Christiansfeld, Parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland samt i Grønland Ilulissat, Kujataa og Aasivissuit – Nipisat.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16