Her er de bedste børnebøger fra 2022

Tre forfattere og tre illustratorer er nomineret til Kulturministeriets forfatter- og illustratorpris for børne- og ungdomsbøger. Prisen uddeles af kulturministeren til marts, og med hver pris følger 75.000 kroner.

Pressemeddelelse
23.02.2023

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

"Jeg er meget optaget af, at vi giver vores børn mulighed for at blive ført ind i litteraturens forunderlige univers. Ikke alene sætter læsning fantasien i gang, vi ved også, at læsning allerede i en tidlig alder udvikler børns evner til fordybelse og empati.

Hvert år viser børne- og ungdomslitteraturen i Danmark sit høje niveau ved at adressere nogle af de spørgsmål, som er helt centrale for vores børns hverdag. Blandt årets nominerende finder vi nogle virkelig stærke kandidater, som både leverer gribende fortællinger og levende illustrationer.”

De nominerede til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger 2022 er:
 

Line Jensen for 'Helmut på flugt'

Peter Nordahl for 'En Muarnin for Eileen Green'

Vilma Sandnes Johansson for 'Tænk ikke på mig'

 

De nominerede til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger 2022 er:
 

Jacinta Madsen for 'Lille træ'

Jan Oksbøl Callesen for 'Dumme lorteblomst'

Ane Bjørn for 'Påfugl'

 

Læs mere om de nominerede titler 

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt overrækker priserne i slutningen af marts.

Shortliste med 16 af de bedste titler for børn og unge

De nominerede er fundet af to prisudvalg bestående af fagfolk fra litteratur- og illustrationsbranchen. For at vise mangfoldigheden i den bedste litteratur for børn og unge har de to prisudvalg lavet en shortliste på 16 bøger, som alle har været i spil til nomineringerne.

Se shortlisten og læs mere om de enkelte titler på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside 

Fakta om priserne

Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger er blevet uddelt siden 1954, mens Illustratorprisen er blevet uddelt siden 1979. Prismodtagerne tæller blandt andre Tove Ditlevsen og Halfdan Rasmussen. Signe Kjær og Tina Sakura modtog de to priser sidste år.

De nominerede til Kulturministeriets børnebogspriser er indstillet af udvalg bestående af fagfolk fra litteratur- og illustrationsbranchen, herunder repræsentanter fra Dansk Forfatterforening, Litteraturkritikernes Lav, Selskabet for Børnelitteratur (IBBY) samt Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur og Projektstøtteudvalg for Billedkunst.

Læs mere om priserne her

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16