Her er de nominerede til kulturministerens nye ligestillings- og mangfoldighedspris

De nominerede spænder bredt fra nytænkende koncertformater til kampen for mangfoldighed på skærmen.

Pressemeddelelse
28.06.2023

Der er i alt 10 nominerede organisationer og personer til den første uddeling af kulturministerens ligestillings- og mangfoldighedspris, Bodil Koch-prisen. Prisen på 100.000 kr. uddeles på Kulturmødet Mors den 25. august.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Jeg er meget glad for at kunne løfte sløret for de nominerede til Bodil Koch-prisen. Prisen skal hylde dem, der tager ansvar og skaber større ligestilling og diversitet i kulturlivet. Selvom der er sket fremskridt, lever vi i et samfund, hvor der stadig ikke er lige muligheder for begge køn. Det skal vi ændre på. Jeg håber, at prisen kan være med til at sætte fokus på nogle af de projekter og personer, som arbejder for at ændre på tingenes tilstand, og som kan inspirere andre.”

De nominerede er:

  • Anna Neye, skuespiller og manuskriptforfatter
  • Birgitte Possing, Professor Emerita, dr. phil
  • Dansk Kvindesamfund, Danmarks ældste kvindeorganisation, stiftet i 1871
  • Et Større Billede, et initiativ, som arbejder for større mangfoldighed og repræsentation i dansk TV og film.
  • Feminister i rustning, et rollespilsfælleskab for kvinder og nonbinære personer
  • HUN SOLO, et koncertkoncept, der sætter flere kvindelige artister på scenen
  • Kunst & kultur i balance, en tværfaglig, fælles bevægelse, som arbejder for at skabe et inkluderende og diverst kunst- og kulturliv
  • Sargun Oshana, teaterdirektør ved Blaagaard Teater
  • Stine Carsten Kendal, adm. direktør Information og stifter af netværket Ligestilling i Medierne
  • Stregen i sandet, en samlet indsats mod grænseoverskridende adfærd i film-, tv- og scenekunstbranchen

Læs mere om de nominerede her

Bodil Koch-Prisen
Prisen uddeles for første gang i 2023. Fremover uddeles den årligt til en person eller organisation, som har ydet en exceptionel indsats for at fremme ligestilling og/eller diversitet inden for kunst- og kulturlivet. Vinderen af prisen modtager 100.000 kr. og udvælges af kulturministeren og Bodil Koch komitéen blandt nominerede, som indstilles af udvalgte kunst- og kulturorganisationer.

Bodil Koch Komitéen
Ministeren har udpeget en komité af udøvende kunstnere og fremtrædende personer i ligestilling- og diversitetsdebatten på kunst- og kulturområdet. Komitéen vil udpege vinderen i samarbejde med ministeren. Komitéen består i 2023 af: Caspar Eric (digter), Christina Rosendahl (filminstruktør), Fallulah (sanger og sangskriver), Marie-Lydie Nokouda (skuespiller), Sofie Linde (tv-vært og forfatter) og Mette Bennedsen (barnebarn til Bodil Koch, MD, ph.d.).

Indstillingsberettigede organisationer
Ministeriet har inviteret følgende 12 indstillingsberettigede organisationer til at nominere kandidater til prisen: Dansk Kulturliv, Dansk Kunstnerråd, Dansk Artist Forbund, Dansk Teater, Dansk Forfatterforening, Organisationen Danske Museer, Dansk Folkeoplysnings Samråd, Dansk Ungdoms Fællesråd, Danske Medier, Producentforeningen, Danske Filminstruktører og Danske Dramatikere.

Om Bodil Koch
Bodil Koch (1903-1972) var en socialdemokratisk politiker, som sad i Folketinget fra 1947-1971. Hun var kirkeminister af to perioder, først en kort periode fra september 1950 – oktober 1950 og så fra 1953-1966. Hun var kulturminister fra 1966-1968. Hun var Danmarks første kvindelige kirkeminister, første kvindelige kulturminister og kun den tredje kvindelige minister i Danmark.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16