Her er de nominerede til Kulturministeriets Forfatterpris og Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger

Tre forfattere og tre illustratorer er i år nomineret til Kulturministeriets Forfatterpris og Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger. Priserne uddeles af kulturministeren til marts, og hver prismodtager belønnes med 75.000 kr.

Pressemeddelelse
11.02.2022

Både en forfatter og en illustrator hædres, når kulturministeren igen i år uddeler to priser til de bedste børne- og ungdomsbøger fra det forgangne år.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

”Den danske børne- og ungdomslitteratur viser år efter år sit høje niveau ved at kombinere spændende og levende fortællinger med relevante spørgsmål fra børns hverdag. Børn og unges liv og hverdag forandrer sig i denne tid, og det skal litteraturen afspejle, samtidig med at den skal vække børnenes lyst til læsning. Derfor er her den varmeste anbefaling til, at man går på opdagelse i bøgerne, der er i spil til Kulturministeriets Forfatterpris og Illustratorpris i år.”

De nominerede til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger er:

Bjarne Reuter for 'Historien om englebassen'

Tina Sakura for 'Bjørnen'

Lilja Scherfig for 'Drengen uden øre'

De nominerede til Kulturministeriets Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger er:

Signe Kjær for 'Bjørnen'

Mette Marcussen for 'En nat'

Charlotte Pardi for 'Noah og Alberte og en meget farlig ferie'

Læs udvalgenes begrundelser for de nominerede

Shortliste med 14 af de bedste B&U-bøger

For at vise mangfoldigheden i den allerbedste danske børne- og ungdomslitteratur peger de to prisudvalg på 14 bøger fra 2021, som de har lagt særligt mærke til og derfor er shortlistet til dette års priser.

Se shortlisten og få udvalgenes blik på det bedste fra 2021 på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside

Fakta om priserne

Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger er blevet uddelt siden 1954, mens Illustratorprisen er blevet uddelt siden 1979. Prismodtagerne tæller blandt andre Tove Ditlevsen, Halfdan Rasmussen og Adam O., som modtog Forfatterprisen sidste år.

Se Forfatterprismodtagerne siden 1954

Se Illustratorprismodtagerne siden 1979

De nominerede til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger er indstillet af udvalg bestående af fagfolk fra litteratur- og illustrationsbranchen, herunder repræsentanter fra Dansk Forfatterforening, Litteraturkritikernes Lav, Selskabet for Børnelitteratur (IBBY) samt Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur og Projektstøtteudvalg for Billedkunst.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen overrækker priserne den 14. marts kl. 15.00 i Kulturministeriet.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16