Højskolernes 175-års jubilæum skal fejres med manér

I år fylder verdens første folkehøjskole, Rødding Højskole, 175 år. Det skal fejres med bl.a. jubilæumsaktiviteter landet over, magasinudgivelser og internationale konferencer. Folkehøjskolernes Forening i Danmark er primusmotor på fejringen, som regeringen støtter med 1,75 mio. kr.

Pressemeddelelse
08.02.2019

Jubilæet markerer begyndelsen på højskolebevægelsen i Danmark. Det startede tilbage i 1844, hvor grundlægger Christian Flor oprettede Rødding Højskole og forberedte de sønderjyske bønder på at deltage i et gryende demokrati med afsæt i Grundtvigs tanker. 175 år efter kan 69 højskoler i hele Danmark fejre en lang og traditionsrig livsskole med fokus på oplysning, dannelse, samfundsengagement og fællesskab. 

Kulturminister Mette Bock siger:

”Grundlæggelsen af Rødding Højskole for 175 år siden, markerer den spæde start på højskoletraditionen. Det er en central milepæl i danmarkshistorien, som har formet dansk kultur lige siden via skolernes fokus på demokratisk dannelse og folkeoplysning. Aktiviteterne sikrer, at jubilæet bliver vedkommende for både skoler, elever og alle interesserede borgere, og ikke mindst at kendskabet til højskolerne betydning udbredes – nationalt som internationalt.”

Jubilæumsaktiviteter i hele landet 

Hver af landets 69 højskoler får et tilskud på 10.000 kr. til fejringen af jubilæet, så skolerne får mulighed for at markere og prioritere jubilæet. Folkehøjskolernes Forening i Danmark vil derudover udgive 11 magasiner med fokus på en række kerneelementer i højskoleformen for at dele ud af højskoleformens mangeårige erfaringer. Foreningen planlægger dertil at afholde henholdsvis en nordisk og en international jubilæumskonference med henblik på at diskutere folkehøjskolens betydning for udviklingen af demokrati i norden og samtidig at revitalisere en international oplysningsbevægelse. 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16