Hurtig hjælp til genstart og åbning af kulturlivet

Regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative, Frie Grønne og Alternativet er enige om hjælpeordninger, der giver bl.a. spillesteder økonomisk tryghed og mere tid til at åbne.

Pressemeddelelse
27.01.2022

Epidemikommissionen har vurderet, at covid-19 ikke længere skal kategoriseres som en samfundskritisk sygdom. Derfor bortfalder alle restriktioner den 1. februar 2022. 

Aftalepartierne er enige om, at der skal være hjælp til de dele af kulturlivet, der har været omfattet af de nuværende restriktioner (stående arrangementer og store indendørs arrangementer på +500 tilskuere), og som kan have svært ved at åbne med kort varsel. Derfor etableres en omstillingsperiode fra 1. til 15. februar, hvor man kan betragte sig som nedlukket, hvis det er det, man ønsker for at give mere tid til at forberede genåbningen. Omstillingsperioden gælder for følgende ordninger på Kulturministeriets område: Spillestedsordningen, arrangørordningen, ordningen for sæsonbetonet scenekunst, konkursordningen og ordningen for produktionsomkostninger. Omstillingsperioden vil gælde for de aktører, som aktuelt er underlagt restriktioner, men fra og med 1. februar ikke længere er omfattet af restriktioner.

Samtidig etableres en aktivitetspulje på 20,0 mio. kr., så de aktører, der aktuelt er underlagt restriktioner, men fra og med 1. februar ikke længere er omfattet af restriktioner, kan søge en aktivitetspulje i perioden 1.-15. februar.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

”Det er fantastisk, at vi om lidt kan sige farvel til alle restriktioner på kulturområdet. Jeg er dog samtidig helt opmærksom på, at det for bl.a. spillesteder kan være vanskeligt at sætte koncerter op og sælge billetter med meget kort varsel. For at skabe en tryg genstart har vi derfor både valgt at lave en aktivitetspulje og indføre en omstillingsperiode på 14 dage. Det er vigtigt, at vores kulturliv får de bedste forudsætninger for at åbne igen.”   

Der er samtidig mulighed for at søge kompensationsordningerne for faste omkostninger og selvstændige mv. frem til og med den 28. februar. Det vil sige, at hvis en virksomhed på trods af genåbningen fortsat oplever en nedgang i omsætningen på mere end 30 pct., så er det muligt at søge om kompensation. Læs mere 

Kontakt: 

Kulturordfører Kasper Sand Kjær (S): 61625861.   

Kulturordfører Jan E. Jørgensen (V): 61625174.    

Kulturordfører Birgitte Bergmann (K): 61623252

Kulturordfører Zenia Stampe (RV): 61625161. 

Kulturordfører Søren Søndergaard (EL): 61624542. 

Kulturordfører Charlotte Broman Mølbæk (SF): 61623176. 

Kulturordfører Uffe Elbæk (Frie Grønne): 6162 5078. 

Kulturordfører Morten Messerschmidt (DF): 61624232. 

Kulturordfører Franciska Rosenkilde (ALT): 33 37 48 25.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16