Kulturminister opretter ny ligestillingspris

Kulturministeren vil med den nye ligestillingspris, Bodil Koch-prisen, sætte fokus på de dele af kulturlivet, som gør noget særligt for at fremme ligestilling og diversitet.

Pressemeddelelse
Nyhed
08.03.2023

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”I dag er det kvindernes internationale kampdag. En dag, hvor vi markerer kvindekampens fremskridt, men hvor vi også er nødt til at indse, at der fortsat er meget at kæmpe for. Også i kunst- og kulturlivet. Vi skriver 2023 i kalenderen, men alligevel er det sådan, at ens mulighed for at udfolde sig og få succes påvirkes af ens køn og hudfarve. Det vil jeg gøre noget ved. Derfor har jeg oprettet en helt ny pris. Bodil Koch-prisen skal hylde dem, der tager ansvar og gør en forskel for at skabe ligestilling og diversitet i kulturlivet, og så håber jeg, at prisen vil skabe masser af debat og inspirere endnu flere til at tage kampen op”.  

Barnebarn til Bodil Koch, Mette Bennedsen, og oldebarn, Andrea Ogstrup Koch, siger på vegne af familien:

”Vi er glade for, at Kulturministeriet opretter en pris i Bodils navn og på den måde fremhæver hendes særlige person og syn på et levende demokratisk samfund, der for hende hvilede på tre søjler: familie, politik og kunst. Et perspektiv på samfundet, der bundede i et ønske om lige muligheder for alle, det være sig unge, kvinder og ikke mindst indbyggere i det globale syd. Poesi gennemsyrede hendes tilgang til politik, måske fordi hun i kunsten kunne genkende det antiautoritære og idealistiske, som var en stor del af hendes person.”

Om Bodil Koch-prisen

Prisen uddeles første gang i 2023. Fremover uddeles den årligt til en person eller organisation, som har ydet en exceptionel indsats for at fremme ligestilling og/eller diversitet inden for kunst- og kulturlivet. Vinderen af prisen modtager 100.000 kr. og udvælges af kulturministeren og Bodil Koch komitéen blandt nominerede, som indstilles af udvalgte kunst- og kulturorganisationer.

Bodil Koch komitéen

Ministeren har udpeget en komité af udøvende kunstnere og fremtrædende personer i ligestilling- og diversitetsdebatten på kunst- og kulturområdet. Komitéen vil shortliste kandidater til prisen og udpege vinderen i samarbejde med ministeren. Komitéen består i 2023 af: Caspar Eric, Christina Rosendahl, Fallulah, Marie-Lydie Nokouda, Sofie Linde og Mette Bennedsen.

Om Bodil Koch

Bodil Koch (1903-1972) var en socialdemokratisk politiker, som sad i Folketinget fra 1947-1971. Hun var kirkeminister af to perioder, først en kort periode fra september 1950 – oktober 1950 og så fra 1953-1966. Hun var kulturminister fra 1966-1968. Hun var Danmarks første kvindelige kirkeminister, første kvindelige kulturminister og kun den tredje kvindelige minister i Danmark.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16

Mette Bennedsen, barnebarn til Bodil Koch: 51 92 83 88

Andrea Ogstrup Koch, oldebarn til Bodil Koch: 24 46 20 89