Kulturminister skal drøfte kunstig intelligens med EU-kolleger

På rådsmøde i dag skal EU's kultur- og sportsministre blandt andet drøfte, hvordan kultursektoren fremtidssikres i en tidsalder med kunstig intelligens. Forholdene for frivillige i idrætslivet er også på dagsorden, og her vil ministeren sætte fokus på afbureaukratisering.

Pressemeddelelse
14.05.2024

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt er rejst til Bruxelles, hvor der i dag er rådsmøde. Her skal ministrene diskutere, hvordan kultursektoren fremtidssikres i en tidsalder med kunstig intelligens.

Afsættet for debatten er, hvordan kulturlivet kan drage nytte af og blive bedre til at udnytte de muligheder, som kunstig intelligens rummer.

Kulturministeren vil også sætte fokus på de risici og udfordringer, som kunstig intelligens har bragt med sig. Det gælder især på ophavsretsområdet i forhold til uautoriseret brug af ophavsretligt beskyttet materiale og nødvendigheden af at sikre en fair aflønning af kunstnere og andre, der skaber indhold, når deres materiale er blevet brugt i forbindelse med kunstig intelligens.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

"Jeg er glad for, at en del af rådsmødet skal handle om kunstig intelligens. Udbredelsen af kunstig intelligens har enorme potentialer for os som borgere og for vores samfund. Det gælder også på kulturområdet. De muligheder skal vi gribe. Men lige så store mulighederne er, lige så truende er udfordringerne også. For kulturlivet indebærer det, at kunstneres værker uautoriseret indgår som træningsmateriale for udviklingen af kunstig intelligens, uden kunstnerne bliver betalt for brugen af indholdet. Det skal vi selvfølgelig sætte ind overfor.

For mig er rådsmødet en god anledning til at nævne over for mine sportsminister-kolleger, at det enorme bureaukrati og papirnusseri, som vi udsætter vores frivillige for, er et kæmpe benspænd. En del af dette skyldes jo EU-regler om hvidvask og databeskyttelse. Derfor er det vigtigt med opmærksomhed på problemet i hele EU."

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16