Kulturministeren afleverer officiel anmodning til ledelsen af Facebook og YouTube i USA

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen skal til tech-hovedstaden Silicon Valley. Her vil hun aflevere en officiel anmodning om mere gennemsigtighed i de samfundsmæssige effekter af tech-giganternes algoritmer. Anmodningen er et element i regeringens medieudspil. Kulturministeren deltager også i årets Oscaruddeling senere på ugen.

Pressemeddelelse
23.03.2022

Som en del af medieudspillet vil regeringen officielt anmode udvalgte tech-virksomheder om at dele oplysninger om algoritmers effekter på det danske samfund, herunder demokratiet og borgernes trivsel.
Læs medieudspillet her

Det sker torsdag den 24. marts, hvor kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen tager til Silicon Valley i Californien og mødes med Nick Clegg, President of Global Affairs ved Meta, som ejer Facebook og Instagram, og Neal Mohan, Youtubes Chief Product Officer og Senior Vice President. Kulturministeren skal også mødes med andre tech-virksomheder og store personligheder inden for tech-området. De vil også få anmodningen, ligesom andre udvalgte tech-virksomheder også vil blive anmodet om mere gennemsigtighed.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

”Tech-giganternes indflydelse på vores samfund og demokrati har vokset sig enorm de seneste år. Det er en udvikling, der er sket uden tilstrækkelig demokratisk kontrol og gennemsigtighed. Samtidig må vi politikere erkende, at vi for længe har sovet i timen. Regeringen ønsker derfor at dreje på alle de håndtag, vi kan – nationalt og i EU. Tech-giganterne har selv efterspurgt mere regulering, og nu får de muligheden for at vise, at de mener det. Jeg ser frem til at overbringe anmodningen til blandt andre Facebook og Youtube, og jeg forventer, at de er åbne for at diskutere effekterne og tage deres ansvar på sig”.

Anmodningen er et af initiativerne i regeringens medieudspil. I medieudspillet lægges der op til flere initiativer for at styrke den demokratiske kontrol med tech-giganterne, bl.a. et nyt center for tech og demokrati, en styrket indsats mod falske nyheder og en årlig rapport om tech-giganternes indflydelse på det danske samfund.

Efter besøget i Silicon Valley deltager kulturministeren i Oscar-uddelingen i Los Angeles, hvor Danmark har mulighed for at vinde i alt fem Oscar-statuetter.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16