Kulturministeren lægger Nota sammen med Det Kgl. Bibliotek

Biblioteksbetjeningen af borgere med syns- og læsehandicap, som varetages af Nota, skal fremover løses i en sammenhæng med Kulturministeriets øvrige biblioteksfunktioner inden for Det Kgl. Biblioteks organisation. De to biblioteker lægges sammen per 1. januar 2024.

Pressemeddelelse
05.10.2023

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Nota løser en helt central samfundsopgave som bibliotek for borgere med læsehandicap. En sammenlægning af Nota og Det Kgl. Bibliotek kan gøre biblioteksbetjeningen af personer med læsehandicap endnu bedre, da Nota bliver en del af en større organisation med betydelige faglige ressourcer. Vi står over for en tid med hastige teknologiske forandringer, som kræver, at Notas produkter og opgaver hele tiden tilpasses de behov, som personer med syns- og læsehandicap har. En sammenlægning af Nota og Det Kgl. Bibliotek vil hjælpe med at videreudvikle og fremtidssikre tilbuddet til Notas brugere.”

Det Kgl. Biblioteks direktør Svend Larsen siger:

”Det Kgl. Bibliotek giver borgere i hele landet adgang til en verden af viden og kulturelle oplevelser. En sammenlægning med Notas service til personer med læsehandicap vil udbygge Det Kgl. Biblioteks rolle som hele Danmarks bibliotek.”

Notas konstituerede direktør Michael Karvø siger:

”Med sammenlægningen får begge parter glæde af hinandens ekspertiser og fagligheder til gavn for såvel mennesker med læsehandicap som alle borgere i Danmark."

Nota og Det Kgl. Bibliotek lægges sammen per 1. januar 2024. Det Kgl. Biblioteks direktør, Svend Larsen, bliver direktør for den sammenlagte institution, og konstitueret direktør for Nota, Michael Karvø, bliver vicedirektør med ansvar for Notas aktiviteter. Det Kgl. Bibliotek vil efter fusionen bevare en afdeling på Notas nuværende adresse i Nakskov med et tilsvarende antal medarbejdere som i dag.

Fakta om Nota:

Nota har adresse i Nakskov samt afdelinger for IT og Lyd på Østerbro i København. Nota er det nationale, landsdækkende bibliotek for blinde, svagsynede, ordblinde og andre, der på grund af funktionsnedsættelse er ude af stand til at læse trykt tekst. Nota producerer og formidler bl.a. bøger, tidsskrifter, aviser, pjecer og noder på lyd, punkt og i elektronisk form og fungerer som overcentral for folkebibliotekernes lydbogsudlån. Nota leverer endvidere specialpædagogisk støtte i form af særligt tilrettelagte studiematerialer til ordblinde elever i grundskolen og til studerende med syns- og læsehandicap på ungdoms- og videregående uddannelser efter aftale med Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK).

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16