Kulturministeren sætter gang i en national kortlægning af statuer i Danmark

Nu tager ministeren første skridt mod flere statuer af kvinder i Danmark og sætter gang i en officiel kortlægning af statuer i det offentlige rum.

Pressemeddelelse
Nyhed
14.08.2024

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt sætter gang i en national kortlægning af det eksisterende statuelandskab og hvilke mænd og kvinder, der er portrætteret. Det statsanerkendte museum, KØS museum for kunst i det offentlige rum, vil forestå kortlægningen. Museet forsker og formidler til daglig i offentlige kunstværker. Samtidig vil ministeren anmode et universitet om at stå i spidsen for et udvalg, der skal udpege, hvilke kvinder der helt åbenlyst mangler i det danske statuelandskab.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Nu tager vi første skridt mod flere statuer af kvinder. Vi ved, at der er flere statuer af fabeldyr end kvinder i København. Men jeg vil have undersøgt, hvordan det helt konkret ser ud med statuer i hele landet. Så vi ved, hvor de mest åbenlyse blinde pletter er på danmarkskortet. Det er vigtigt, hvad vores blik møder, når vi færdes i det offentlige rum, for det påvirker os. Vi har alle brug for forbilleder, vi kan spejle os i.”

Initiativet finansieres af udlodningsmidler og vil kræve Finansudvalgets tilslutning.

Ifølge en tidligere rundspørge foretaget af Jyllands-Posten i sommeren 2023 er 31 ud af 321 statuer og buster i byrummet af kvinder.

FAKTA

Tre skridt på vej mod flere statuer af kvinder

1.  Officiel kortlægning af statuer i det offentlige rum

KØS museum for kunst i det offentlige rum kortlægger statuer i det offentlige rum samt hvilke kvinder der er portrætteret.

2.  Anbefalinger til nye kvindelige statuer

Udvalg kommer med anbefalinger til statuer af centrale kvinder i dansk historie, som er blevet forbigået og overset i udsmykningen af det offentlige rum og hvor de kunne stå.

Udvalget vil bestå af eksperter, som skal sikre en kunstfaglig afdækning af området, så frembringelsen og formidlingen af statuer og kunst i det offentlige rum fremover sker på et fagligt grundlag. Kulturministeren vil bede et universitet stå i spidsen for arbejdet.

3. Flere kvindelige statuer

For at støtte op om udvalgets anbefalinger vil kulturministeren senere på året afsætte et mindre millionbeløb, som kan bruges til medfinansiering af opsætningen af statuer af kvinder i det offentlige rum.

 

 

 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16