Kulturministeren underskriver international erklæring om sportslig udelukkelse af Rusland og Belarus

Erklæringen indeholder hovedprincipper, som internationale idrætsforbund opfordres til at følge.

Pressemeddelelse
08.03.2022

En lang række lande, herunder b.la. Danmark, Tyskland, Frankrig, Storbritannien og USA, er nu gået sammen om en fælles erklæring om sportslig udelukkelse af Rusland og Belarus. Erklæringen slår fast, at Ruslands invasion af Ukraine er et uacceptabelt og chokerende brud på internationale forpligtelser, og at sporten er et vitalt værktøj til at holde Rusland ansvarlig.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

"Det er et stærkt og tydeligt signal om, at vi er en lang række lande, som på tværs af kontinenter står sammen med en tydelig appel til de internationale idrætsforbund om at udelukke Rusland og Belarus. Landene skal hverken kunne være værter for, byde på eller få tildelt sportsbegivenheder, og udøvere, ledere og hold, der repræsenterer Rusland og Belarus, skal også udelukkes. Jeg er også glad for, at det på dansk initiativ er lykkedes at få erklæringen til at indeholde en opfordring til blandt andre sportens retlige organer om ikke at forfølge det, hvis trænere, atleter eller officials ønsker at afbryde deres kontrakter med russiske klubber. Den danske regering arbejder for de hårdest mulige sanktioner, og den fælles erklæring vil være med til at lægge et pres på de forbund, som endnu ikke har indført sanktioner. Vi skal have alle idrætsgrene med."

Fakta om erklæringen

Erklæringen indeholder tre hovedprincipper, som internationale sportsorganisationer opfordres til at følge:

  • Rusland og Belarus skal ikke have mulighed for at være værter for, byde på eller kunne tildeles internationale sportsbegivenheder.
  • Eliteidrætsudøvere udvalgt af Rusland og Belarus, ledere og hold, der repræsenterer enten den russiske eller belarusiske stat, bør udelukkes fra deltagelse i andre lande. Dette omfatter også, hvis de i praksis repræsenterer Rusland eller Belarus, hvilket eksempelvis gælder fodboldklubber fra de to lande.
  • Hvor det er muligt, bør der tages skridt til at begrænse sponsorstøtte og anden finansiel støtte med forbindelse til de to stater. 

Samtidig udtrykker landene støtte til beslutningen fra den Internationale Paralympiske Komité om at udelukke atleter fra Rusland og Belarus fra de Vinter-PL i Beijing.

Landene opfordrer også alle sportslige organisationer og retlige organer til at undlade at sanktionere atleter, trænere eller officials, der ensidigt beslutter af opsige deres kontrakter med russiske, belarusiske og ukrainske klubber, samt at undlade at forfølge eller sanktionere arrangører, som beslutter at udelukke atleter eller hold, som repræsenterer Rusland eller Belarus.

Endelig opfordrer landene den internationale sportsverden til at udvise solidaritet med det ukrainske folk og støtte, at ukrainsk sport kan fortsætte, hvor det er muligt.

Læs erklæringen her.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16