Løsning for kunstnere og projekter støttet gennem Statens Kunstfond

Nedlukning som følge af COVID-19-krisen skaber store udfordringer for Kulturlivet. Regeringen er derfor gået sammen med Folketingets partier om en løsning for tilskudsbetalingen fra Statens Kunstfond, når deres projekter ikke kan gennemføres.

Pressemeddelelse
31.03.2020

Kulturminister Joy Mogensen siger

Jeg er sammen med folketingets partier enige om en god løsning, som kan hjælpe de kunstnere og projekter, der har modtaget støtte fra Statens Kunstfond. De beholder deres tilskud, selvom deres projekter ikke kan føres ud i livet.

Jeg er glad for, at der er opbakning på tværs af de politiske parter til disse tiltag. Jeg håber, at vi i fællesskab kan forhandle flere løsninger på plads snart.”

Britt Bager, Venstre

”Vi har fundet en nem og ubureaukratisk løsning for kunstnerne, der får midler fra Statens Kunstfond, det er der akut brug for. For Venstre er det vigtigt, at der også er et levedygtigt kulturliv på den anden side af krisen, det er den her aftale med til at sikre.”

Pernille Bendixen, Dansk Folkeparti

“Dansk Folkeparti er glade for den udstrakte hånd. Det har dog været vigtigt for DF, at vi har styr på at ansøgere også er berettigede og derfor er det godt, at der stilles krav om regnskabskyndig påtegning ved beløb på over 100.000 kr.”

Zenia Stampe, Radikale Venstre

”Vi er meget glade for, at der er fundet en nem og ubureaukratisk model for at, at kunsterne kan beholde de penge, de har fået bevilget af Kunstfonden, selvom projekterne ikke kan gennemføres. Det er en akut håndsrækning til vores kunstnere, som ellers står helt uden indtægter. Og det er en investering i, at vi stadig har et aktivt kulturliv på den anden side af krisen”

Anna Brændemose, Socialistisk Folkeparti

” I den særlige situation vi er i, er vi i SF glade for, at der er enighed om, at de kunstnere der har fået støtte fra Statens Kunstfond kan få den, selvom de bliver forhindret i ar udføre deres projekter. Det skaber en vigtig sikkerhed for modtagerne.”

Mai Villadsen, Enhedslisten

“Kunstnerne og deres muligheder for at udføre deres virke er i disse dage pressede. Derfor er det rigtig godt, at vi nu sikrer, at tilskuddet kan udbetales trods kunstnernes udfordringer.”

Birgitte Bergman, Konservativt Folkeparti

”Det er en fornuftigt, at fremrykke udbetaling af Statens Kunstfond til de mange kunstnere. Det er penge som er tildelt og derfor vil give kunstnere likviditet nu. Det bakker jeg op om. Men vi er generelt på kulturområdet ikke i mål endnu.”

Uffe Elbæk, Uden for folketingsgrupperne

“Positivt at Kunstfonden nu får mulighed for at agere langt mere fleksibelt i forhold til de støttebevilliger der allerede er givet til kunstprojekter som nu desværre ikke kan gennemføres som planlagt på grund af Corona-krisen. Godt for kunstnerne. Godt for kunsten.”

Baggrund om tilskud fra Statens Kunstfond

COVID-19 har resulteret i en række aflysninger af projekter, som har modtaget tilskud fra Statens Kunstfond. For at holde hånden under kunstnerne i denne ekstraordinære situation, lempes på tilskudsreglerne i forhold til projekter og de kunstnere, der som følge af COVID-19 ikke får mulighed for i perioden 9. marts til og med 8. juni 2020 at gennemføre deres projekter.

Ordningen medfører, at tilskud ikke kræves tilbagebetalt, uanset om aktiviteten er påbegyndt eller skulle være påbegyndt i perioden 9. marts til og med 8. juni 2020.

Hent aftaleteksten (pdf)

Se mere om regeringens generelle hjælpepakker til kulturen 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16
Zenia Stampe (RV): 61 62 51 61 
Anna Brændemose (SF): 61 62 31 06
Mai Villadsen (Ø): 61 62 44 15
Britt Bager (V): 61 62 44 77
Birgitte Bergman (K): 61 62 32 52
Pernille Bendixen (DF): 33 37 55 00
Torsten Gejl (ALT): 61 62 46 51
Uffe Elbæk: 61 62 50 78