Mediestøtteordning for små landsdækkende medier bliver præciseret

Kulturminister Christina Egelund vil lade e-aviser tælle med i kriterier for støtte fra den såkaldte supplementsordning.

15.10.2024

Kulturminister Christina Egelund har sendt en ny bekendtgørelse i høring, der ændrer kriteriet for oplag i supplementsordningen, der er en del af den redaktionelle produktionsstøtte til trykte medier. Supplementsordningen har til formål at sikre små, landsdækkende nyhedsmedier, så der fortsat er et bredt udvalg af nyhedsmedier i Danmark.

For at få del i supplementsordningen skal medierne i dag blandt andet leve op til et krav om et oplag, der er under 40.000 eksemplarer pr. udgivelse. Det skal sikre, at den supplerende støtte går til små, landsdækkende nyhedsmedier. Danskernes mediebrug er i stigende grad blevet digitalt, og flere end tidligere abonnerer på en e-avis i stedet for den trykte avis. Derfor foreslår ministeren efter drøftelser med medieforligskredsen at præcisere bekendtgørelsen, så det samlede oplag skal opgøres som en kombination af trykt oplag og abonnenter på e-avisen.

Fg. kulturminister Christina Egelund siger:

"Det er hamrende vigtigt for vores demokrati, at vi opretholder et bredt udvalg af nyhedsmedier i Danmark, for vi må ikke ende et sted, hvor enkelte store mediekoncerner dominerer al nyhedsformidling, som vi har set det i andre lande. Det er afgørende, at supplementsordningen, der understøtter de små landsdækkende aviser, fortsat kan leve op til sit formål. Derfor har jeg i samarbejde med medieforligskredsen besluttet at præcisere kriterierne for ordningen, så de svarer til den digitale medievirkelighed. Det giver ganske enkelt ikke mening, at store medier potentielt kan få adgang til supplementsordningen, fordi læserne nu får avisen digitalt i stedet for i postkassen. Når verden udvikler sig, skal vi følge med."

Den nye bekendtgørelse skal efter planen træde i kraft i starten af 2025. Ændringen vil blive notificeret til Europa-Kommissionen og den forventede ikrafttrædelse er under forbehold for Europa-Kommissionens godkendelse.

Læs udkast til bekendtgørelse her.

Fakta om supplementsordningen

Supplementsordningen indgår i Medieaftale 2023-2026 af 14. juni 2023 mellem regeringen (S, V M) og SF, EL, RV og DF.

Det er Medienævnet, der behandler ansøgninger og træffer afgørelse i konkrete sager om mediestøtte, og afgørelsen kan ikke påklages til anden myndighed. 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16