Nu kan foreninger søge om penge til 1000 Nye Fællesskaber i oplevelsesindustrien

Ny pulje er rettet mod aktive foreninger på kultur- og socialområdet.

Pressemeddelelse
22.06.2021

Puljen 1000 Nye Fællesskaber på i alt 29,1 mio. kr. giver aktive foreninger på kulturområdet og på socialområdet mulighed for at få økonomisk støtte til at skabe fællesskaber.

Det vil være en betingelse, at pengene bruges i oplevelsesindustrien. Det kan for eksempel være på kulturinstitutioner som spillesteder, teatre, museer og zoologiske haver samt på restauranter, feriecentre og campingpladser.

Kulturminister Joy Mogensen siger:

"Nu er det meste af samfundet og også oplevelsesindustrien åbnet. Det giver mulighed for at forene hensyn til at bekæmpe ensomhed og savnet af andre mennesker og til at støtte oplevelsesindustrien. Vi ved, at mange i foreningslivet brænder for at skabe de fællesskaber, vi har savnet i tiden med corona. Vi har også stort behov at få gæster ind blandt andet på museer, i kulturhuse, teatre og zoologiske haver. Derfor har foreningerne nu fået en unik mulighed for at få hjælp til at skabe fællesskaber - i oplevelsesindustrien. Det håber jeg, at mange vil benytte sig af og finde på nye og spændende aktiviteter, der skaber fællesskaber."

Fakta:

Det er foreninger, som kan søge puljen til fællesskabsskabende aktiviteter i oplevelsesindustrien.

Om oplevelsesindustrien:

Oplevelsesindustrien skal i forbindelse med aftalen forstås i bred forstand som virksomheder med registeret CVR-nummer, der tjener penge på at udbyde oplevelser.

Det kan for eksempel være:

  • Virksomheder, der udbyder spise- og drikkevarer på eller ved forretningsstedet, som fx restauranter, caféer, barer, madboder og lignende.
  • Virksomheder, der udbyder overnatningsmuligheder, som fx hoteller, gæstgiverier, vandrerhjem, moteller, feriecentre, sommerhuse, campingpladser og lignende.
  • Virksomheder, der udbyder oplevelser og kulturtilbud, som fx forlystelsesparker, oplevelseshuse, sports- og udendørsaktiviteter, rejsebureauer, udbydere af gaming- lege- og badelande, museer, kunsthaller, gallerier, biografer, teatre, musicals, revyer og andre udbydere af scenekunstforestillinger, multiarenaer, cirkus, festivaler, spillesteder, koncert- og kulturhuse, zoologiske haver lignende.
  • Disse er eksempler på oplevelseserhverv, og ovenstående er ikke en udtømmende liste.

Om puljen:

Puljen 1000 Nye Fællesskaber er en del af finanslovsaftalen mellem regeringen (Socialdemokratiet) og SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet, hvor partierne er blevet enige om at understøtte oplevelsesindustrien gennem civilsamfundet og kommunerne.

Puljen åbner den 23. juni.

Læs mere hos Slots- og Kulturstyrelsen, der også skal behandle ansøgningerne.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16