Ny aftale sikrer tilskud til lokale idrætsforeninger på 50 mio. kr.

Regeringen og aftalepartierne har besluttet at yde et ekstraordinært tilskud til lokale idræts- og spejderforeninger for at afbøde de økonomiske konsekvenser, som foreninger rundt omkring i Danmark oplever på grund af aflyste arrangementer og manglende indtægter mv. som følge af COVID-19.

Pressemeddelelse
07.04.2020

Kulturminister Joy Mogensen siger:

”De lokale idrætsforeninger er en stor og vigtig del af det frivillige, folkeoplysende arbejde i Danmark, som primært er drevet af frivillig arbejdskraft. Mange af de lokale foreningers likviditet er lige nu hårdt presset, fordi de har været nødt til at nedlukke deres aktiviteter – og aflyse eller udskyde deres arrangementer, fodboldskoler, spejderstævner, motionsløb mv. De står i en situation, hvor de allerede har afholdt udgifter til planlægning, men desværre ikke kan få de forventede indtægter fra arrangementerne. Derfor er jeg rigtig godt tilfreds med, at vi fra politisk side er blevet enige om at hjælpe de lokale foreninger med op til 50 mio. kr., så de fortsat kan blive ved med lave aktiviteter for rigtige mange danskere – og dermed fastholde de mange lokale fællesskaber – når vi er på den anden side af krisen.”

Sten Knuth, Venstre:

”I Venstre er vi meget tilfredse med at Folketinget står sammen om at hjælpe foreningsDanmark, udsattesporten, esporten og gadeidrætten – og specielt at de mindre arrangementer under 500 deltagere nu får mulighed for at søge støtte.” 

Pernille Bendixen, Dansk Folkeparti:

”Dansk Folkeparti er utrolig glade for, at idræts og foreningslivet nu også får glæde af en håndsrækning. For os var det vigtigt at også OMBOLD, GAME og Esporten m.fl kom med, og det lykkedes heldigvis.”

Jens Rohde, Det Radikale Venstre:

”Vi håber med denne aftale at skabe en vis solidaritet og vil overvåge området nøje.”

Anna Brændemose, SF:

”Mange spejder- og idrætsforeninger er blevet påvirket af nedlukning af aktiviteter som følge af COVID-19. De har måtte aflyse arrangementer, som de allerede har haft udgifter til. Det kan være svært at finde de penge i en lille forenings økonomi, og derfor er jeg glad for, at vi hjælper spejderne og idrætsforeninger med et ekstra tilskud.”

Mai Villadsen, Enhedslisten:

”Idrætsforeningerne og spejderne udgør en vigtig del af fællesskabet rundt omkring i byerne i Danmark. Lige nu er det enormt økonomisk pressede, fordi deres arrangementer aflyses på stribe. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan give dem en økonomisk håndsrækning fra Folketinget.” 

Birgitte Bergman, Konservative:

”Rigtig mange danskere savner lige nu de ugentlige aktiviteter i den lokale idrætsforening eller spejderforening. Det er en ulykkelig situation for både foreningerne og medlemmer. Manglende kontingent truer nu foreningernes eksistensgrundlag, og derfor støtter vi naturligvis, at staten giver en håndsrækning, så vi også har et rigt og mangfoldigt foreningsliv efter krisen.”

Josephine Fock, Alternativet:

”Jeg er simpelthen så glad for, at vi har lavet en aftale der understøtter vores foreningsliv. Vi er rigtig mange, der savner vores foreningsaktiviteter og med denne aftale sikrer vi, at vi også har et foreningsliv at deltage i, når coronakrisen er overstået.”

Uffe Elbæk, De grønne løsgængere:

“Godt at der nu er fundet 50 ekstra millioner til både idrætten bredt og mere specifikt spejderne. Pengene skal fordeles gennem de tre store gamle organisationer DGI, DIF og DUF. Derfor godt at aftalen også har en særlig opmærksomhed på de nye selvorganiserende foreninger som GAME og nye sportsgrene som e-sporten”. 

Baggrund

Aftalepartierne har besluttet at yde et ekstraordinært tilskud på 50 mio. kr. til lokale idræts- og spejderforeninger og fortrinsvis til de foreninger, der er hårdest ramt af eksempelvis medlemstilbagegang og aflyste mindre arrangementer med under 500 deltagere.

Midlerne fordeles forholdsmæssigt i de tre foreningspuljer, der allerede eksisterer på idræts- og spejderområdet til lokalforeninger, og som administreres af hhv. Firmaidrætten, DIF og DGI i fællesskab samt DUF. De 50 mio. kr. afsættes med 23 mio. kr. til DIF, 21 mio. kr. til DGI, 3,5 mio. kr. til Firmaidrætten og 2,5 mio. kr. til DUF øremærket spejderne. 

Hent aftaleteksten

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16
Sten Knuth (V): 61 62 33 35 
Pernille Bendixen (DF): 33 37 51 05
Jens Rohde (RV), 61 62 36 59
Anna Brændemose (SF): 33 37 44 07
Mai Villadsen (Ø): 61 62 44 15
Birgitte Bergman (K): 61 62 32 52
Josephine Fock (ALT): 61 62 41 14
Uffe Elbæk: 61 62 50 78