Ny rapport viser fremgang for podcast

Flere og flere danskere har taget podcastmediet til sig, og knap en tredjedel af befolkningen lyttede i 2021 til podcast mindst én gang om ugen. Samtidig er radiolytningen stabil efter en længere årrække med nedgang. Det viser en ny rapport fra Kulturministeriet.

Nyhed
17.01.2023

Podcasts bliver stille og roligt en større og større del af danskernes hverdag. I 2021 lytter 30 pct. af den danske befolkning på 12 år og derover til podcast mindst én gang om ugen. Det er en stigning fra 27 pct. i 2020 og samtidig en fordobling i forhold til 2017, hvor 15 pct. lyttede til podcast ugentligt.

Det er især den yngre del af befolkningen, der driver podcastmediet frem, og særligt de 19-34-årige er storforbrugere. 50 pct. af aldersgruppen lytter til podcast mindst én gang om ugen – og 30 pct. lytter mindst én gang om dagen i 2021.

I modsætning hertil er den daglige radiolytning i en længere årrække stort set kun gået nedad. Siden 2008 er den gennemsnitlige daglige lyttetid således faldet med i alt 29 minutter. Fra 2020 til 2021 er nedgangen imidlertid stoppet, og den danske befolkning lytter dermed fortsat til radio i 1 time og 42 minutter om dagen i gennemsnit.

Det viser rapporten ”Radio og Podcast”, som Kulturministeriet har udarbejdet på baggrund af tal fra Kantar Gallup.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Rapporten viser, at det står godt til for lydindhold i Danmark. Der er flere og flere, der tager podcastmediet til sig, og nedgangen i den traditionelle radiolytning ser ud til at være stoppet for nu. En grund til det kan være, at lydindhold gør det muligt at fordybe sig, selvom hverdagen er travl. Vi kan blive klogere, mens vi for eksempel pendler til og fra arbejde, laver aftensmad eller gør rent. På den måde kan lydindhold være en god modvægt til clickbaits, hurtige nyheder og sociale medier."

Rapporten viser desuden at:

  • Fire femtedele af radiolytningen foregår på public service-radio i 2021: Public service-radio har endnu en gang øget andelen af radiolytningen og udgør i 2021 80 pct. af danskernes radiolytning. Det er en stigning fra 78 pct. i 2020.
  • Knap tre fjerdedele af befolkningen i Hovedstaden har lyttet til podcast: I 2021 har 73 % af befolkningen i Hovedstaden prøvet at lytte til podcast. Det er en væsentligt større del end i Midtjylland, som med 61 pct. har den næsthøjeste andel. Færrest har prøvet at lytte til podcast i Syddanmark, hvor det drejer sig om 55 pct.

Læs Radio og podcast 2022 her

Fakta om rapporten

Rapporten Radio og podcast er en del af Kulturministeriets ”Rapportering om mediernes udvikling i Danmark”, som løbende offentliggør viden om danskernes mediebrug, mediernes indhold og mediebranchens udvikling og vilkår.

Rapporten er primært baseret på Kantar Gallups Radio-Meter og Lokalradio Index, som måler brugen af henholdsvis landsdækkende radio, lokal radio og podcast blandt den danske befolkning i alderen 12 år og derover.

Yderligere oplysninger

Pressehenvendelser: Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16

Øvrige henvendelser: Fuldmægtig, Kristina Reseke, Kulturministeriet, tlf.: 41 39 39 15