Regeringen går ind i sag om udbryderligaen European Super League

Regeringen har valgt at gå ind i retssagen ved EU-Domstolen vedrørende European Super League Company og FIFA og UEFA.

Pressemeddelelse
Nyhed
16.10.2021

Regeringen går nu ind i retssagen ved EU-Domstolen vedrørende European Super League og FIFA og UEFA.

Siden maj 2021, hvor 12 store, europæiske fodboldklubber lancerede idéen om en lukket turnering for en række af de rigeste, europæiske fodboldklubber, har idéen mødt stor modstand fra klubber, spillere, fodboldforbund og fans i hele Europa.

Projektet har siden været sat i bero. Tre af klubberne (Real Madrid, Barcelona og Juventus) har dog oplyst, at de fortsat arbejder for at oprette ligaen. I den forbindelse har aktieselskabet bag den nye turnering, European Super League Company, lagt sag an mod FIFA og UEFA, fordi selskabet mener, at FIFA og UEFA har misbrugt deres markedsposition til at udelukke European Super League.

Den spanske domstol, hvor sagen føres, har som led i sagens behandling stillet EU-Domstolen en række afklarende spørgsmål om EU-rettens fortolkning. Det er i den forbindelse, at den danske regering har valgt at afgive et indlæg i sagen. I indlægget vil regeringen lægge vægt på den lige mulighed for at konkurrere sportsligt, spillernes fysiske integritet og samspillet mellem eliteidræt og breddeidræt, hvor breddeidrætten er afhængig af støtte fra eliten.

Forslaget om en lukket, europæisk udbryderliga er problematisk i forhold til den europæiske fodboldstruktur og sportens grundlæggende værdier om fair konkurrence mellem spillere og klubber.

Regeringen har derfor valgt at afgive et indlæg i sagen, hvor regeringen vil gøre EU-Domstolen opmærksom på vigtigheden af vores fælleseuropæiske, sportslige værdier.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

”Det er helt centralt, at fodboldklubber i Europa har mulighed for at konkurrere på lige fod, så selv den mindste klub kan stræbe mod at kæmpe sig op og slå de store. Den slags håb og drømme slukkes med lukkede turneringer som European Super League. Derfor skal vi værne om de sportslige værdier, der giver adgang til, at små, danske klubber kan overraske i Europa og sikre, at breddefodbolden trives.

Jeg vil som kulturminister ikke se til, imens de rigeste klubber i verden skaber eksklusive ligaer, som sætter vores fælles sportslige værdier over styr. Derfor går vi nu som regering ind i den her sag.”

Fakta

Over 300.000 personer spiller fodbold i Danmark i organiseret regi, heraf er 180.000 personer under 19 år. Fodbold engagerer ca. 126.000 frivillige, svarende til 9.000 fuldtidsstillinger.

Fodbold er ifølge DBU med til at skabe omsætning i Danmark på 3,3 mia. kr. om året og bidrager med 8.660 jobs.

Desuden distribueres 60 pct. af tv-rettighederne fra UEFA's Champions League til de nationale forbund, og en del af indtægterne herfra øremærkes til breddeindsatser.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16